Οικονομία

"Πράσινο φως" σε 12 ενεργειακές επενδύσεις ύψους 7 δισ.

Το πράσινο φως στην ένταξη 12 μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων ύψους 7 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και του TAP, στη διαδικασία fast track, έδωσε το πρωί της Δευτέρας η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν ύστερα από πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα έργα του τομέα της ενέργειας που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος - Projects of Common Interest (PCI), όπως αναφέρει το euro2day.gr.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Σήμερα εγκρίναμε μια σειρά ενεργειακών έργων που αποτελούν προτεραιότητα για τη χώρα και την Ε.Ε. Μέσω αυτών δίνεται μια νέα δυναμική στις διαδικασίες fast track και υπογραμμίζει τις δυνατότητες της Ελλάδας για επενδύσεις στον χώρο».

Από την πλευρά του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης ανέφερε πως «μέσω των 12 αυτών μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων θα δημιουργηθούν 17.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Πρόκειται για έργα που προετοιμάστηκαν την τελευταία διετία και σήμερα είμαστε στο στάδιο της υλοποίησης». Ο κ. Μανιάτης συμπλήρωσε πως «τα έργα αυτά εντάσσονται στην Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική ώστε η χώρα να καταστεί ενεργειακός κόμβος ολόκληρης της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες επενδύσεις που έχουν καταθέσει φάκελο ένταξής τους στο fast track, όπως η τουριστική επένδυση στην Ιθάκη, θα εξεταστούν σε συνεδρίαση της ΔΕΣΕ σε μεταγενέστερο χρόνο. Αναφορικά με την επένδυση του The Mall, σύμφωνα με το euro2day.gr, σήμερα εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας για τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί με νέο Προεδρικό Διάταγμα.

Τα έργα που εγκρίθηκαν είναι τα εξής:

1. Διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και Αττικής

Το έργο αφορά υποθαλάσσιο 600 kv DC καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 2.000 MW και συνολικό μήκος 820 ναυτικών μιλίων. Το εκτιμώμενο κόστος επενδύσεων στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ. Το προσδοκώμενο έτος ολοκλήρωσης του τμήματος Κύπρος-Κρήτη είναι το 2019 και του τμήματος Κρήτη-ηπειρωτική Ελλάδα είναι το 2018.

2. Διασύνδεση Βουλγαρίας-Ελλάδας

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την κατασκευή 2ης διασυνδετικής γραμμής Ελλάδας-Βουλγαρίας, Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στα 8-10 εκατ. ευρώ για το ελληνικό τμήμα της γραμμής. Το έργο δεν έχει λάβει κάποια αδειοδότηση μέχρι σήμερα, ενώ το προσδοκώμενο έτος ολοκλήρωσης είναι το 2020.

3. Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Το σύστημα αντλησιοταμίευσης με δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες έχει ως στόχο την παραγωγή και τη μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στα μισό δισ. ευρώ, ενώ η εκτιμώμενη έναρξή λειτουργίας του υπολογίζεται το 2020.

4. Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora

Ο IGB προβλέπεται να συνδέσει το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με το αντίστοιχο βουλγαρικό. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης ανέρχεται στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής περίπου 500 θέσεις.

5. Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου και Kula

Το έργο αφορά παρεμβάσεις στις υπάρχουσες υπέργειες εγκαταστάσεις διασύνδεσης φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στο 1,3 εκατ. ευρώ.

6. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Το έργο αφορά υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης ΥΦΑ. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στα 340 εκατ. ευρώ, η άδεια εγκατάστασης του έργου αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείται στο δεύτερο τρίμηνο του 2016.

7. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου

Ο σταθμός Aegean LNG προβλέπεται να έχει αποθηκευτική χωρητικότητα 150.000 m3 LNG. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στα 275 εκατ. ευρώ.

8. Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα

Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή Ν. Καβάλας. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ η προσδοκώμενη έναρξη λειτουργίας είναι το 2018.

9. Αγωγός TAP

Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Αλβανίας-Ιταλίας. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η προσδοκώμενη έναρξη λειτουργίας του είναι το 2019.

10. Αγωγός ITGI

Αγωγός φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στο 1,1 δισ. ευρώ.

11. Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα μέσω Κρήτης

Έχει γίνει προμελέτη εφικτότητας με θετικό αποτέλεσμα και ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης βρίσκεται σε εξέλιξη. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ.

12. Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους Έβρου

Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στην περιοχή Πέπλος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Το εκτιμώμενο κόστος επένδυσης υπολογίζεται στο 37 εκατ. ευρώ, ενώ η προσδοκώμενη έναρξη λειτουργίας του είναι το 2019.

Σχόλια