Οικονομία

Διχάζει ξανά η Κυριακή - Τι αποφασίστηκε

Έντονο κλίμα αντίδρασης, φέρνοντας για μια ακόμα φορά τα πάνω κάτω στην τοπική αγορά, έχει προκαλέσει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος που ξεκινά σήμερα Παρασκευή, ολοκληρώνεται στις 10 του Μάη και συμπεριλαμβάνει το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 4 Μαΐου από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι αύριο Σάββατο οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι έχουν καλέσει σε συνάντηση για τα προβλήματά τους τους βουλευτές στο Επιμελητήριο, ενώ την Τετάρτη 7 Μαΐου προχωρούν σε παγκρήτια κινητοποίηση.

Όπως όλα δείχνουν, ο εμπορικός κόσμος θα χωριστεί για μια ακόμα φορά σε δύο στρατόπεδα. Σε εκείνους που θα διατηρήσουν την κυριακάτικη αργία και σε αυτούς που θα αδράξουν την ευκαιρία, οπότε εκμεταλλευόμενοι το μέτρο θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους, προσφέροντας τα είδη τους σε αρκετά δελεαστικές τιμές και προσφορές.

Από την πλευρά τους, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, με ανακοίνωσή τους, καλούν τους εμπόρους να αποφασίσουν οι ίδιοι αν επιθυμούν να ανοίξουν τα καταστήματά τους, διατυπώνοντας στο σύνολό τους ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τους βρίσκει αντίθετους.

«Βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το 2013, η προσεχής Κυριακή είναι μια από τις 7 εκείνες Κυριακές του έτους που οι λιανικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, ερωτηθείς για το θέμα.

Ξεκάθαρη όμως είναι και η στάση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κατά του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, με τον πρόεδρο Σωκράτη Βαρκάκη να τονίζει ότι «η Κυριακή είναι μια μέρα αργίας που κατακτήθηκε με αγώνες, θυσίες και αίμα και κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι κάτι διαφορετικό. Είναι ημέρα ξεκούρασης».

Την ίδια στιγμή όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, διχασμένη φαίνεται να είναι και η γνώμη της κοινωνίας. Και αυτό διότι μερίδα πολιτών πρεσβεύσει την Κυριακή αργία και εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση. Όμως, άλλοι βρίσκουν τη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή αρκετά εξυπηρετική, αφού, όπως λένε, δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους χωρίς άγχος, κάτι που λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορούν να πράξουν τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας. Την αντίδρασή του απέναντι στο σχετικό νόμο έχει ήδη διατυπώσει και το σωματείο εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τα μέλη του οποίου καλούν το αγοραστικό κοινό να στείλει δυνατά το μήνυμα, "παγώνοντας" τις αγορές τις Κυριακές. «Καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους του κλάδου να μην εργαστούν, τονίζοντας για μια ακόμα φορά τη σημασία της Κυριακής αργίας. Διεκδικούμε να υπάρξει νομοθετική κατοχύρωση», είπε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου κ. Ελευθερία Χρυσού.

Οδηγίες προς καταναλωτές

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) υπενθυμίζει σε εμπόρους και καταναλωτές ότι, κατά το νέο νόμο, η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις, επιτρέπονται πλέον τέσσερις φορές το χρόνο ως εξής: α) Τακτικές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η εαρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ξεκινήσει τη 2α Μαΐου 2014 και θα λήξει τη 10η Μαΐου. Οι εκπτώσεις αρχίζουν τη 2α Μαΐου, λόγω της υποχρεωτικής αργίας της Πρωτομαγιάς, η οποία κηρύχθηκε με την Υπουργική Απόφαση 927/204/27-3-2014 του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Επίσης επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Παράλληλα, ζητά από τους Εμπορικούς Συλλόγους να ενημερώσουν για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και τη γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην κάθε τοπική αγορά η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή 4 Μαΐου. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια