default-image

Reuters: Eπιμήκυνση δανείων στα 50 έτη θα ζητήσει η Ελλάδα

Οικονομία
Reuters: Eπιμήκυνση δανείων στα 50 έτη θα ζητήσει η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων διάσωσης που έχει λάβει από τα 30 στα 50 έτη, ώστε να πετύχει την βιωσιμότητα του χρέους της, θα προτείνει επισήμως η Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος,  δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters.

«Όταν ξεκινήσει επίσημα η συζήτηση για το χρέος, θα προτείνουμε την επέκταση των λήξεων έως τα 50 έτη», είπε ο αξιωματούχος του υπουργείου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Επίσης θα ζητήσουμε την μείωση ή την μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό από κυμαινόμενο στα διακρατικά δάνεια, για να επωφεληθούμε από τα χαμηλά επιτόκια της τρέχουσας περιόδου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν τοποθετήσει τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, ωστόσο η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα ήδη στο Euro-working Group της προηγούμενης εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι, τα διακρατικά δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης, χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο Εuribor 3 μηνών συν 150 μονάδες βάσης και ανέρχονται στα 52,9 δισ. ευρώ.

Από τα 318,6 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας τα περίπου 33 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών επενδυτών και τα υπόλοιπα στους επίσημους δανειστές της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News