default-image

Στο 0,7% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Οικονομία
Στο 0,7% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% το Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, αλλά ήταν χαμηλότερος από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, παρά τις αυξημένες δαπάνες της πασχαλινής περιόδου.

Παρ' όλη την αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο κατά 0,2% σε σχέση με το Μάρτιο, ήταν μικρότερος των εκτιμήσεων της ΕΚΤ που ανέμενε πληθωρισμό 0,8%. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ είχαν κάνει την τελευταία εκτίμηση - δηλαδή 0,8% - όταν είχαν ερωτηθεί από το Reuters.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ετήσια τιμή τροφίμων, οινοπνευματωδών και προϊόντων καπνού αυξήθηκε 1,0% τον Απρίλιο (+0,7% το Μάρτιο), η μέση ετήσια τιμή ενέργειας υποχώρησε -1,2% (-2,1% το Μάρτιο), ενώ στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφηκε αύξηση 1,6% (1,1% το Μάρτιο).

Τα στοιχεία του Απριλίου είναι τα ίδια με του Φεβρουαρίου, αλλά αρκετά χαμηλότερα από το 1,2% που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2013. Αφήνουν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μία δύσκολη θέση ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της για τη νομισματική πολιτική στις 8 Μαΐου, καθώς δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αύξηση των τιμών καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο λόγω μίας μικρότερης μείωσης των τιμών της ενέργειας, αλλά ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων, των οινοπνευματωδών και του καπνού επιβραδύνθηκε σε σχέση με το Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να καταναλώνουν όσο η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πολύ εύθραυστη.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε Γερμανούς βουλευτές τη Δευτέρα είχε τονίσει ότι πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι χαμηλός, ωστόσο είπε πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί σύντομα ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News