default-image

Η Moody's αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

Οικονομία
Η Moody's αναβαθμίζει τις ελληνικές τράπεζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε "σταθερό" από "αρνητικό" αναβαθμίζει το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα η Moody's.

Στην έκθεσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει πως το νέο outlook αντανακλά τις προσδοκίες του για τις θεμελιώδεις πιστωτικές συνθήκες στο σύστημα στο διάστημα των επόμενων 12 έως 18 μηνών.

Παράλληλα προβλέπει ανάπτυξη 0,3% για την Ελλάδα το 2014 και 1,2% το 2015, θεωρώντας πως το νέο - περισσότερο εξαγωγικά προσανατολισμένο - μοντέλο της ελληνικής οικονομίας δημιουργεί βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες.

Η σταδιακή οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και η επανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές και διεθνείς αγορές κεφαλαίου, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση των χρηματοδοτικών πιέσεων και σε σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας του κλάδου το 2015, σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης.

«Παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση θα παραμείνει χαμηλή στον απόηχο των περικοπών στους μισθούς και η ανεργία σε υψηλά επίπεδα, θεωρούμε ότι το κλίμα θα βελτιωθεί σταδιακά για τις τράπεζες, σηματοδοτώντας την εκ νέου εμφάνιση πιο ομαλών επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει στην έκθεσή της η Moody's.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2014, εξαιτίας των υψηλών ακόμα προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία προβλέπει πως θα κορυφωθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2015, στο 37%, εκτιμώντας μάλιστα πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνουν σήμερα ταχύτερα από τις προβλέψεις.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο διεθνής οίκος, μετά από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης, έχει αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας υποβοηθούμενη από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετατρέπουν σταδιακά την Ελλάδα σε μια πιο ανταγωνιστική προσανατολισμένη προς τις εξαγωγές οικονομία από το προηγούμενο αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζονταν στην κατανάλωση.

Ο οίκος αναμένει περαιτέρω σταθεροποίηση των χρηματοδοτικών πιέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χαλαρώνει, ενώ η επιστροφή στην ανάπτυξη θα μειώσει την «απώλεια κεφαλαίων» από τις καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών τον Ιούνιο του 2013 και η επακόλουθη πρόσβασή τους στη διατραπεζική αγορά έχει μειώσει τη χρηματοδότησή της ΤτΕ από ΕΚΤ και ELA στο 19% των συνολικών assets στα τέλη Δεκεμβρίου του 2013 από το 34,6% το Δεκέμβριο του 2012, αναφέρει το capital.gr.

Επιπρόσθετα, οι ελληνικές τράπεζες ανακτούν την πρόσβασή τους στις αγορές ομολόγων μετά τον πολύχρονο αποκλεισμό τους από αυτές, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων από Πειραιώς και ΕΤΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News