default-image

Προσωρινές αυξήσεις στις επικουρικές

Οικονομία
Προσωρινές αυξήσεις στις επικουρικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήσεις από 5 μέχρι και 74 ευρώ τον μήνα στις επικουρικές συντάξεις φέρνει, προσωρινά ωστόσο, το νέο σύστημα παρακράτησης φόρου που προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία καταργείται η αυτοτελής παρακράτηση φόρου στις αποδοχές από τα επικουρικά ταμεία από την 1-1-2014.

Σύμφωνα με το Έθνος, με το νέο σύστημα, οι κύριες και επικουρικές συντάξεις θα συναθροίζονται και ο παρακρατούμενος φόρος θα υπολογίζεται στο σύνολο με βάση την κλίμακα αλλά η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι ακόμα έτοιμη για την εφαρμογή του μέτρου. Έτσι, η παρακράτηση στις επικουρικές θα γίνεται ξεχωριστά από τις κύριες με αποτέλεσμα για την πλειονότητα των συνταξιούχων ο φόρος να μηδενισθεί.

Έτσι, το καθαρό ποσό από τις επικουρικές συντάξεις που θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι θα είναι αυξημένο κατά 4,9 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα, 9,85 ευρώ για επικουρική σύνταξη 200 ευρώ, 29,55 ευρώ για επικουρική 300 ευρώ το μήνα, 54,10 ευρώ για σύνταξη 400 ευρώ και 73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευρώ. 

Ωστόσο, μόλις οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ ετοιμαστούν, πράγμα που τοποθετείται από τον Ιούνιο και μετά, ο παρακρατούμενος φόρος θα αυξηθεί και θα προκύψουν μειώσεις στις καθαρές αποδοχές από επικουρικά από 27 μέχρι 143 ευρώ το μήνα. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News