Οικονομία

Γερμανικός Τύπος: "Ο ασθενής χρειάζεται ανάπτυξη"

"Μέρκελ, η νέα φίλη της Ελλάδας", "Η καγκελάριος θέλει να στηρίξει τους Έλληνες", "Η καγκελάριος ενθαρρύνει τους νέους επιχειρηματίες", είναι μερικοί από τους τίτλους των δημοσιευμάτων για την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle κάνοντας μια επισκόπηση του γερμανικού Τύπου στον απόηχο της χθεσινής ολιγόωρης παραμονής της καγκελαρίου στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, "Ο ασθενής χρειάζεται ανάπτυξη" είναι ο τίτλος σχολίου της Stuttgarter Zeitung που αναφέρεται στην υπεραξία της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. «Τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης πανηγυρίζουν για την επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές… και οι επενδυτές εμπιστεύονται το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται να αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που έφερε η καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψή της», επισημαίνει η εφημερίδα, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην προοπτική της ανάπτυξης της χώρας.

Η Stuttgarter Zeitung διαπιστώνει αλλαγή πλεύσης του Βερολίνου στο πεδίο της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, μια αλλαγή που έγινε αισθητή στην Αθήνα. «Ευτυχώς και στο Βερολίνο άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι με νέες περικοπές ο ασθενής αποδυναμώνεται περισσότερο αντί να στέκεται στα πόδια του», παρατηρεί η εφημερίδα και προσθέτει: «Η συμφωνία για τη σύσταση ενός ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου, την οποία υπέγραψαν η καγκελάριος Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, την Παρασκευή, συνιστά ένα σημαντικό βήμα. Οι επιδόσεις της οικονομίας θα πρέπει το 2020 να έχουν φτάσει στο επίπεδο του 2008. Προϋπόθεση για αυτό είναι, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απορρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, να απελευθερωθεί η οικονομία και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για τη μείωση του χρέους», καταλήγει η Stuttgarter Zeitung.

«H Μέρκελ θέλει να είναι η εταίρος με κατανόηση»

«Η καγκελάριος Μέρκελ ενθαρρύνει και ενισχύει τους εκπροσώπους της ελληνικής οικονομίας και τους νέους επιχειρηματίες», αναφέρει το Stern στην ηλεκτρονική του έκδοση, σχολιάζοντας τη συνάντηση της καγκελαρίου με εκπροσώπους του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Στην ομιλία της η Μέρκελ είπε ότι «είναι ακλόνητα πεπεισμένη πως, μετά από μια πολύ δύσκολη φάση, η χώρα έχει απίστευτα μεγάλες δυνατότητες», υπογραμμίζει το Stern.

«Για την Άνγκελα Μέρκελ ζητούμενο στην Αθήνα ήταν κυρίως να προειδοποιήσει για τις συνέπειες μιας δημοσιονομικής αλαζονείας και να ενθαρρύνει στην κατεύθυνση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και εάν πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί εδώ και καιρό από αυτές», εκτιμά η Sachsische Zeitung.

«Η Μέρκελ προσπάθησε πολύ να μην ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στην Αθήνα. Τώρα έχει υιοθετήσει έναν νέο ρόλο: Θέλει να είναι η εταίρος με κατανόηση και όχι η αυστηρή ελέγκτρια», επισημαίνει η Die Zeit.

«Εάν τα πράγματα πάνε στραβά, θα φταίνε οι Έλληνες»

«Γνωρίζει ότι η επίσκεψή της τους βοηθά όλους: Τη χώρα της κρίσης που αναρρώνει αργά και βασανιστικά και στην οποία δείχνει ενεργά εμπιστοσύνη. Βοηθά τα συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης που εξοπλίζονται για τις εκλογές. Βοηθά και τον εαυτό της, καθώς για άλλη μια φορά μπορεί να προβάλει τη φυσιογνωμία της, ως η ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης», παρατηρεί, αναφερόμενη στην καγκελάριο με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα, η Neue Osnabrucker Zeitung και επισημαίνει: «Παρά την πολιτική της λιτότητας και τα πακέτα βοήθειας, η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο. Αλλά μέχρι τις ευρωεκλογές θα πρέπει να δίνεται η αίσθηση ότι είναι κοντά στο στόχο. Εάν αυτό γίνει κατορθωτό, η Μέρκελ θα είναι η ηρωίδα. Εάν τα πράγματα πάνε στραβά, θα φταίνε οι Έλληνες. Μια έξυπνη τακτική. Τυπική Μέρκελ», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια