Οικονομία

"Η έξοδος στις αγορές δεν είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος"

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι γεγονός που γεννά αισιοδοξία, αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μείζονα πρόκληση», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ακόμη ότι, παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.

Όπως είπε, «πρέπει να αντιληφθείτε πως, αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δε σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα». Για αυτό, συνέχισε, «είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει».

Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε εξάλλου ότι η επιτυχία της έκδοσης κρατικών τίτλων από μέρους της Ελλάδας ενισχύει τις πιθανότητες η Πορτογαλία να μη χρειαστεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων, όταν βγει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της, στα μέσα Μαΐου.

«Εάν τα σπρεντ κατέβουν, η πιθανότητα να μη χρειαστεί να ζητηθεί μια προληπτική γραμμή πιστώσεων (από την Πορτογαλία) βελτιώνεται», είπε ο Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξή του πρακτορείο, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αυτό βοηθά πολύ την Πορτογαλία, η οποία από οικονομικής άποψης πηγαίνει εκπληκτικά καλά. Αλλά η πορτογαλική κυβέρνηση συνεχίζει να εξετάζει όλες τις επιλογές της, να συζητά με όλους τους θεσμούς και να μελετά πώς κινούνται οι αγορές», είπε. Ο ίδιος κάλεσε τη Λισαβόνα να αξιοποιήσει όλο το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να καταλήξει σε μια απόφαση.

«Το πρόγραμμα (της Πορτογαλίας) τερματίζεται στα μέσα του Μαΐου, άρα έχουν έως τις αρχές του Μαΐου για να λάβουν μια απόφαση. Την 5η Μαΐου έχουμε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και θα επανέλθουμε στο ζήτημα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά, εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους. «Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια