default-image

Handelsblatt: Συμφωνία Μέρκελ-Σαμαρά για Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Οικονομία
Handelsblatt: Συμφωνία Μέρκελ-Σαμαρά για Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, του "Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη", στα πρότυπα της γερμανικής τράπεζας KfW, θα υπογράψουν ο Αντώνης Σαμαράς και η Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα, σύμφωνα με τη Handelsblatt.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα στη σημερινή της έκδοση, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η καγκελάριος της Γερμανίας επιθυμούν να προωθήσουν τη δημιουργία μιας τράπεζας για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία θα χορηγεί φθηνά δάνεια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο χώρες θα συνεισφέρουν 100 εκατ. ευρώ στο Ταμείο.

«Η σχεδιαζόμενη συμφωνία γίνεται προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο που έχει μείνει στάσιμο», αναφέρει η Handelsblatt, υπενθυμίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο συμφωνήσει στη συμμετοχή της Γερμανίας, μέσω της KfW.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Γαλλία. Οι προετοιμασίες όμως προχωρούν εδώ και μήνες με αργούς ρυθμούς, παρατηρεί η εφημερίδα. «Γι' αυτό δε θέλουν να περιμένουν άλλο, αλλά θα προχωρήσουν διμερώς με την Ελλάδα», εξηγεί η Handelsblatt και προσθέτει ότι αυξάνεται η πίεση και από τις άλλες πλευρές που επιθυμούν να έχουν συμμετοχή.

Στο δημοσίευμα, ωστόσο, επισημαίνεται ότι και από την πλευρά του Βερολίνου η μεταφορά κεφαλαίων εξακολουθεί να είναι πρόβλημα, καθώς τα κεφάλαια που διακινούνται μέσω της KfW πρέπει να προβλέπονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος για το 2014 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πάντως, από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται επιλογές για το πώς η KfW θα μπορούσε να συμμετάσχει νωρίτερα. «Υπάρχει ενδιαφέρον για επιτάχυνση», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πιο συγκρατημένοι σήμερα οι Γερμανοί σχολιαστές

Η επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σχολιάζεται σήμερα εκτενώς από το γερμανικό Τύπο. Σε μια δεύτερη ανάγνωση, όμως, οι Γερμανοί σχολιαστές εμφανίζονται σήμερα αρκετά πιο συγκρατημένοι και επιφυλακτικοί, αναφέρει ο διαδικτυακός τόπος της Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει, η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου σχολιάζει ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για μια θεαματική κίνηση, με την οποία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ήθελε να στείλει ένα μήνυμα προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό: στους πολίτες θέλει να δείξει, εγκαίρως πριν από τις εκλογές, ότι η κυβέρνησή του είναι σε θέση να ανατρέψει τη δύσκολη κατάσταση. Όσον αφορά τους Ευρωπαίους εταίρους το ζητούμενο ήταν μάλλον μια επίδειξη αυτοπεποίθησης, η οποία θέλει να τονίσει ότι οι Έλληνες δεν αφήνουν πλέον να τους υπαγορεύεται η πολιτική απ' έξω, αλλά πως διαθέτουν και πάλι εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Επίσης, το γεγονός ότι η έκδοση του ομολόγου πραγματοποιήθηκε μόλις μια μέρα πριν την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα μάλλον δεν είναι σύμπτωση».

Η Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι η δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία ουδόλως ενδιαφέρει τους επενδυτές, καθώς αυτοί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα συνδράμουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και η ΕΚΤ. «Μόνον όταν η Ελλάδα θα έχει εξυγιάνει όντως τα δημοσιονομικά της και δε θα εξαρτάται πλέον από τα δάνεια των εταίρων, θα έχει πετύχει τελείως το comeback. Αλλά αυτό θα διαρκέσει χρόνια ακόμη».

Εγγυητές οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι

Στο ίδιο μήκος κύματος και η General-Anzeiger της Βόννης, που εκτιμά ότι «οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν χθες ελληνικά ομόλογα, δεν έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό κράτος, αλλά στη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων και κυρίως της Γερμανίδας καγκελαρίου να μην αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Ως εγγυητής λειτουργεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος και όχι ο Έλληνας».

Η Welt υπογραμμίζει ότι, «όταν η τρόικα μάλωνε πρόσφατα με τους Έλληνες για την πρόοδο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το Βερολίνο παρέμεινε περιέργως σιωπηλό. Έναν χρόνο πριν η Αθήνα θα δέχονταν εντονότατες επικρίσεις για μια τέτοια ξεροκέφαλη συμπεριφορά. Αντιθέτως, τώρα εκφράζεται χαρά για το γεγονός ότι οι ιδιώτες επενδυτές δανείζουν και πάλι χρήματα στη χώρα. Εντούτοις θα ήταν λάθος να επιτρέψει κανείς στην Ελλάδα την απρόσκοπτη πρόσβαση στο παλιό ναρκωτικό: η Ελλάδα είναι τόσο χρεωμένη, που δεν μπορεί να μιλάει κανείς για μια βιώσιμη οικονομική κατάσταση».

Ποντάροντας στο επόμενο bailout;

Το περιοδικό Der Spiegel σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι «μπορεί το γεγονός ότι ανέκτησε και πάλι την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών να είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα, όχι όμως και για τον υπόλοιπο κόσμο. Η υψηλή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα οφείλεται σε δυο παράγοντες», εκτιμά ο σχολιαστής και εξηγεί ότι αφενός υπάρχει σήμερα στον κόσμο ένα πλεόνασμα κεφαλαίου που αναζητεί επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες. «Στην απεγνωσμένη αυτή αναζήτηση έστω και μικρών αποδόσεων, το κεφάλαιο ρέει ακόμη και σε κερδοσκοπικές επενδύσεις, όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα». Αφετέρου, σημειώνει ο σχολιαστής, οι επενδυτές ποντάρουν ήδη στο επόμενο bailout. «Προφανώς είναι βέβαιοι ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη δε θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ξανά, καθώς οι συνέπειες της στάσης πληρωμών του 2012 ήταν ιδιαίτερα δραματικές».

Στο σχόλιό της η Frankfurter Rundschau επισημαίνει ότι ενόψει των ευρωεκλογών η Ευρώπη χρειάζεται θετικά μηνύματα. «Και αυτά έρχονται τώρα ειδικά από την Ελλάδα. Η χώρα ανακοίνωσε καταρχήν απροσδόκητα ένα πρωτογενές πλεόνασμα. Στη συνέχεια η Ελλάδα διασφάλισε, μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια ακόμη δόση ύψους 10 δισ. ευρώ. Και τώρα η χώρα επέστρεψε στις αγορές. Η λιτότητα αποδίδει, αυτό είναι το μήνυμα, τουλάχιστον για το εξωτερικό. Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχει μια διαφορετική οπτική γωνία. Εκεί δεν ξεχνούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας. Το γεγονός, για παράδειγμα, ότι η κυβέρνηση προτίμησε να μειώσει τον κατώτατο μισθό από το να φορολογήσει τους εφοπλιστές. Δεν ξεχνούν επίσης τις περικοπές στο σύστημα υγείας αλλά και στις συντάξεις. Γι' αυτό το λόγο εκφράζονται φόβοι ότι στις ευρωεκλογές του Μαΐου θα επικρατήσει ο αριστερός λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας. Μεγάλες απώλειες θα πρέπει να αναμένουν κυρίως οι Σοσιαλδημοκράτες, ως οι μικρότεροι εταίροι της κυβέρνησης. Η δε πτώση της κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί».

«Έξι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία αναφέρει, σύμφωνα με το ethnos.gr, ότι η κ. Μέρκελ αυτή τη φορά, από την πλευρά της Ελλάδας, δε θεωρείται ότι πηγαίνει στην Αθήνα ως ελεγκτής, αλλά ως μάρτυρας της επιτυχούς ανάκαμψης και παραθέτει έξι λόγους για τους οποίους αυτό πράγματι ισχύει:

1. «Η Αθήνα επέστρεψε στις αγορές». Η επιστροφή, έστω και με το συμβολικό μικρό δάνειο των τριών δισεκατομμυρίων ερμηνεύεται από την κυβέρνηση Σαμαρά ως απόδειξη ότι η χώρα έχει αφήσει πίσω της το καθεστώς του κινδύνου πτώχευσης και του παρία των αγορών, τονίζεται.

2.«Καλά μηνύματα από τις τράπεζες».

3. «Το στίγμα των εκπροσώπων των Βρυξελλών απομακρύνεται». Μετά την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου και την καταβολή της δανειακής δόσης που θα γίνει σύντομα θα μειωθεί η επιρροή της τρόικας, εξηγεί ο δημοσιογράφος και προσθέτει: «Πολλοί Έλληνες θεωρούσαν τις απαιτήσεις της τρόικας ως ξένη κυριαρχία. Τώρα ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να αποτινάξει αυτό το στίγμα και να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα ως δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα».

4. «Στην Ελλάδα υπάρχει και πάλι οικοδομική δραστηριότητα». Τα δημόσια έργα τρέχουν ξανά, αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι οι αυτοκινητόδρομοι στη βόρεια Ελλάδα κατασκευάζονται με κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

5. «Ο ιδιωτικός τομέας ανακάμπτει». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν και πάλι σημάδια ανάκαμψης και αναφέρεται στα θετικά αποτελέσματα του τουρισμού, στην αύξηση του αριθμού κυκλοφορίας νέων αυτοκινήτων και στα έσοδα του ΟΤΕ.

6. «Καλές προβλέψεις για την οικονομία». Το ΔΝΤ έχει προβλέψει για το 2015 ανάπτυξη 2,9%, επισημαίνεται.

Στον επίλογο του άρθρου η εφημερίδα τονίζει ότι η αλλαγή της ατμόσφαιρας στη χώρα μας μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει πολιτικά σταθερή και να μην αναλάβουν (την εξουσία) οι λαϊκιστές. «Η οικονομία ζητάει τα πρώτα σημεία ανάπτυξης να στηριχτούν με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Η δημόσια διοίκηση της Ελλάδας είναι ακόμη πολύ μακριά από το επίπεδο που θα χρειαζόταν για βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News