default-image

Το 2020 η υποβρύχια ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

Κρήτη
Το 2020 η υποβρύχια ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μέχρι το 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η υποβρύχια ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα στο 2014 ολοκληρώνονται όλες οι μελέτες, η απάντηση του Υφυπουργού  Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου σε ερώτηση του Λευτέρη Αυγενάκη.

Ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου επεσήμανε ότι «η υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα. Το υποβρύχιο καλώδιο για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την Ελλάδα έχει ενταχθεί στο 10ετές πρόγραμμα επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ. Έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης μέχρι το 2020, ενώ μέσα στο 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα έχει αποφασιστεί στο σημείο πόντισης του καλωδίου.»

«Η διασύνδεση θα εξασφαλίσει την ασφάλεια τροφοδοσίας στο νησί, θα μειώσει το κόστος παραγωγής, το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές καθώς και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα. Ακόμη, θα δώσει σημαντική ώθηση σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ. Έχει τεράστια σημασία για την χώρα, αλλά και για την Κρήτη, διότι ανήκει στο διευρωπαϊκό σύστημα ζεύξης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- Αθηνών «ΕuroΑsia Ιnterconnector». Είναι ένα έργο που παρά το κόστος του, διότι μιλάμε για μεγάλα βάθη, θα αποσβεστεί άμεσα και είναι ένα έργο προτεραιότητας για την Κυβέρνηση.»

«Όσον αφορά στο σημείο πόντισης του καλωδίου υπήρχαν τρεις προτεινόμενες θέσεις με βάση την πρώτη μελέτη», όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου. «Μία στον Ν. Χανίων στο ακρωτήρι Σπάθα, μία στο Ηράκλειο στην περιοχή Λινοπεράματα και μία στον Ν. Ρεθύμνου. Ωστόσο, υπήρξε αντίδραση από τους φορείς του Ηρακλείου για το σημείο χωροθέτησης. Σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει αποφασιστεί οριστικά.»

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης επεσήμανε και τα ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου αναφορικά με τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Από την μεριά του ο Υφυπουργός απάντησε ότι «θα εντοπιστούν όσοι δεν είναι στο μητρώο αγροτών και παύουν να έχουν οποιαδήποτε ωφέλεια από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.» Διευκρίνισε μάλιστα ότι «βρίσκεται σε τελική ευθεία η δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών για δανειολήπτες επενδυτές μέχρι 100kWp και για αγροτικά φωτοβολταϊκά.»

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία θα αφορά παράταση δανείων έως 18 χρόνια, πάγωμα δανείων (περίοδος χάριτος) για 1 χρόνο, παράταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 3%.

Βασικά σημεία τοποθέτησης Λ. Αυγενάκη:

«σε σχετική μελέτη για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης και την διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα που εκπόνησε ομάδα εργασίας από στελέχη του πρώην ΔΕΣΜΗΕ, της ΔΕΗ και της ΡΑΕ, προτάθηκε και έγινε δεκτή η διασύνδεση του συστήματος της Κρήτης, με το ηπειρωτικό σύστημα με καλωδιακή σύνδεση. Πρόκειται για ένα έργο που έχει εξαγγελθεί, έχει υποστηριχθεί από την τοπική κοινωνία, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία εξέλιξη.

Σε ότι αφορά τα σημεία προσαιγειάλωσης των υποβρυχίων καλωδίων στην Κρήτη, εξετάστηκαν δύο περιπτώσεις: η θέση Κορακιά- Γαληνών των Ν. Ρεθύμνου- Ηρακλείου, η οποία είναι σχετικά κεντροβαρής ως προς τα κέντρα κατανάλωσης του νησιού (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο) και μια θέση σε ΒΔ σημείο του νησιού (πιθανώς ακρωτήρι Σπάθα ή Γραμβούσας) η οποία παρουσιάζει το πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης της υποβρύχιας διαδρομής.

Επιπλέον, το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αναμφίβολα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την βιωσιμότητα και περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ για τα μη διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα της Κρήτης. Η Κρήτη είναι ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη και διείσδυση των ΑΠΕ και μπορεί να διοχετεύσει μεγάλες ποσότητες ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και παράλληλα να εξασφαλίσει στους επενδυτές ΑΠΕ, την βιωσιμότητα των επενδύσεών τους και ένα αξιοπρεπές εισόδημα, κάτι που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί.

Είναι βέβαιο ότι η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, θα καταστήσει την Κρήτη Ενεργειακό κόμβο, και βασικό προμηθευτή ενέργειας μέσω ΑΠΕ της ηπειρωτικής χώρας.

Και ένας τρίτος λόγος, επίσης σημαντικός, είναι ότι η καλωδιακή σύνδεση εντάσσεται στο διευρωπαϊκό σύστημα ζεύξης Ισραήλ- Κύπρου- Κρήτης- Αθηνών για μελλοντική αξιοποίηση του φυσικού αερίου μέσω των υδρογονανθράκων. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό έργο.

Μιλάμε για έργο γεωστρατηγικής σημασίας το οποίο θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και της Ευρώπης. Αναβαθμίζει την Κρήτη και τον ρόλο της στην Μεσόγειο.

Ανεξάρτητα από το μέρος πού θα ποντιστεί η καλωδιακή σύνδεση, είναι ένα έργο που αποτελεί επιτακτική ανάγκη - για την Κρήτη, για την ηπειρωτική Ελλάδα- για την χώρα μας και την θέση της στον ενεργειακό χάρτη.

Αυτό που θέλουμε είναι έργα. Έργα με προδιαγραφές, έργα με κανόνες, έργα ασφαλή, έργα μετά από ώριμες μελέτες.

Έργα με ίδια κεφάλαια ή με αυτοχρηματοδότηση, αλλά και έργα με χρονοδιάγραμμα.

Σας ρωτώ λοιπόν, σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα, το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχετε θέσει σαν πολιτική ηγεσία και ποιες οι ενέργειες που γίνονται βήμα προς βήμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ;

όπως πολύ καλά γνωρίζετε το ζήτημα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί μείζον θέμα και αναμφίβολα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ΑΠΕ και ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, συνεπώς και στην Κρήτη. Ωστόσο, στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν 2 εβδομάδες, που συμπεριελήφθη κυριολεκτικά από το «παράθυρο» και το λεγόμενο «new deal», υπήρχαν διατάξεις οι οποίες πλήττουν δυσανάλογα τα φβ πάρκα σε σχέση με άλλες ΑΠΕ και πολλοί συνάδελφοι Βουλευτές διατυπώσαμε εξαρχής τις επιφυλάξεις μας.

Αναλυτικότερα, θα αναφερθώ σε ορισμένες εκκρεμότητες που πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν. Σας θυμίζω, έχετε δεσμευτεί γι αυτά στις κατ' ιδίαν συναντήσεις μας.

1.  Συμφωνία με τις Τράπεζες για δανειολήπτες επενδυτές

Υπήρξε δέσμευσή σας για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, δεδομένης της αρχικής συμφωνίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών για δανειολήπτες επενδυτές μέχρι 100kWp και για αγροτικά φωτοβολταϊκά για παράταση δανείων έως 18 χρόνια, πάγωμα δανείων (περίοδος χάριτος) για 1 χρόνο, παράταση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση των επιτοκίων δανεισμού κατά 3%.

Τι εξέλιξη υπάρχει σε αυτό το επίπεδο και πότε θα έχουμε κάτι χειροπιαστό;

2. Διαφοροποιήσεις μεταξύ των επενδύσεων φ/β με επιδότηση και χωρίς επιδότηση

Στο new deal, προβλέπονται παράλογες και άδικες διαφοροποιήσεις στις τιμές για τους φ/β σταθμούς οι οποίοι έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν επιδότηση. Κάνετε μια διάκριση μεταξύ των επενδύσεων (Με Επιδότηση - Χωρίς Επιδότηση) και αποζημιώνετε λιγότερο τον επενδυτή που δεν χρησιμοποιεί ίδια κεφάλαια.

Κύριε Υπουργέ, αυτό είναι ενάντια στην ιδεολογία μας. Είναι αντίθετο με τις αρχές της παράταξής μας. Η αντίληψη της φιλελεύθερης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να είναι η ποινικοποίηση του επενδυτή σε μια οικονομία. Οδηγείτε τους επενδυτές στην απένταξη των έργων τους και περιορίζεται η απορροφητικότητα των κονδυλίων. Αυτό θέλουμε για τις ΑΠΕ; Αυτό θέλουμε για τους επενδυτές; Και από την άλλη δεν έχει προβλεφθεί εάν κάποιος ενώ έχει εισπράξει την επιδότηση, θέλει να την επιστρέψει. Τι γίνεται τότε; Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

3. Χαμηλότερες τιμές στους φ/β σταθμούς στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα

Στο new deal, η μείωση της τιμής πώλησης της ενέργειας από φ/β σταθμούς στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά είναι ακατανόητη. Οι φ/β σταθμοί στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα είναι εκείνοι οι οποίοι κρατούν το δίκτυο σταθερό κατά την τουριστική περίοδο, αποτρέποντας τη βύθιση του συστήματος κατά τις ώρες αιχμής (θυμίζω black-out Σαντορίνης), έχοντας πολύ μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης και με «ταβάνι»- όριο στην ισχύ του πάρκου. Σε κάθε περίπτωση πως δικαιολογείται ότι μειώθηκαν οι τιμές πώλησης της ενέργειας στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκαν στο Διασυνδεδεμένο;

Αυτά είναι από τα παράλογα της πρόχειρης από μέρους σας προετοιμασίας και ένταξης τελικά στο πολυνομοσχέδιο.

Και επειδή θα μας πείτε ότι, η όποια διόρθωση γίνει, αυτομάτως κινδυνεύει να μην επιτευχθεί ο στόχος/δέσμευση μηδενισμού του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ,

α) να εντοπιστούν όσοι αγόρασαν άδειες αγροτικών φωτοβολταϊκών και εφόσον δεν είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, να παύσουν να έχουν τα σχετικά οφέλη, και φυσικά να φορολογηθούν εφάπαξ και

β) να εντοπιστούν και να φορολογηθούν εφάπαξ, όλοι όσοι έχουν εκδώσει και πωλήσει άδειες φωτοβολταϊκών σε προηγούμενους χρόνους, επί εποχής Σιούφα και Φώλια, χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε 1 €.

Αυτά είναι εύκολο να τα εντοπίσετε μέσα από τις υπηρεσίες σας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News