Οικονομία

Καταργούνται οι βεβαιώσεις αποδοχών από τα ασφαλιστικά ταμεία

Στην κατάργηση της διαδικασίας χορήγησης βεβαιώσεων αποδοχών σε συνταξιούχους από ασφαλιστικά ταμεία προχωρά με απόφασή του το υπουργείο Εργασίας.


Ήδη στο πλαίσιο αυτής της απόφασης η «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), έχει ήδη παραδώσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) το αρχείο των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2013 για 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους από το Δημόσιο και 69 άλλους φορείς και τομείς κοινωνικής ασφάλισης συνολικού ύψους 28,2 δισ. ευρώ.Αυτό σημαίνει ότι, οι συνταξιούχοι θα δουν το συγκεκριμένο ποσό να περιλαμβάνεται στην προσυμπληρωμένη ηλεκτρονική φορολογική δήλωση που υποβάλλεται μέσω του συστήματος Taxis.


Οι συνταξιούχοι θα μπορούν, επίσης, να επιβεβαιώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από ηλεκτρονικές βεβαιώσεις στους δικτυακούς τόπους των ταμείων και της ΗΔΙΚΑ. (www.idika.gr).


Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, χαρακτήρισε το νέο σύστημα «άλμα προόδου» και υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί το «πέρασμα της λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας «σε μια άλλη εποχή».


Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση με αυτή τη διαδικασία αντιμετωπίζεται φοροδιαφυγή ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω της απόκρυψης εισοδημάτων από συντάξεις και της έλλειψης διασταυρώσεων, ενώ παράλληλα, εξοικονομούνται 4 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της σχετικής γραφειοκρατίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια