default-image

Bloomberg: Ενδείξεις απεμπλοκής του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Οικονομία
Bloomberg: Ενδείξεις απεμπλοκής του ΔΝΤ από την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κριτική από το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα ενδέχεται να οφείλεται στη βούληση του Ταμείου για αποχώρηση από την τρόικα

Αυτό υποστηρίζεται σε άρθρο που δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», καταγράφοντας τους λόγους σύνταξης και δημοσιοποίησης της ειδικής έκθεσης του ΔΝΤ για το πρώτο ελληνικό σχέδιο διάσωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι παραδοχές αποτυχίας του ελληνικού σχεδίου διάσωσης δεν προκάλεσαν έκπληξη, καθώς αξιωματούχοι του ΔΝΤ, καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, εξέφραζαν κατ' ιδίαν την ανησυχία τους για τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης, αναφέρει το thepressproject.gr

Το ΔΝΤ, όπως επισημαίνεται, αποδέχθηκε τρεις σημαντικές αποτυχίες στο ελληνικό πρόγραμμα: Πρώτον, το ελληνικό χρέος όφειλε να αναδιαρθρωθεί αμέσως μετά την εκδήλωση της κρίσης και όχι το Μάρτιο του 2012, καθώς η καθυστέρηση επέτρεψε στους ιδιώτες επενδυτές να μειώσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος, μετακυλώντας το στους επίσημους πιστωτές.

Δεύτερον, το ΔΝΤ αποδέχθηκε ότι οι μακροοικονομικές υποθέσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξες. Όπως ομολόγησε και παλαιότερα το ΔΝΤ, είχε υποτιμήσει το δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και κατά συνέπεια τις επιπτώσεις της λιτότητας και των δημοσιονομικών περικοπών στην οικονομική ανάπτυξη.

Τρίτον, το ΔΝΤ υπογράμμισε (με την έκθεση) τα διαφορετικά συμφέροντα εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των μεμονωμένων πιστωτών, όπως της Γερμανίας.

Στο εν λόγω άρθρο τονίζεται ότι η έκθεση επικρίνει παράλληλα την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπως και την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, που μείωσε την αποτελεσματικότητα της αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους Στη συνέχεια σημειώνεται ότι ένας από τους λόγους που διατυπώθηκαν για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ ήταν η ενδεχόμενη βούληση του Ταμείου να προκαλέσει την έξοδό του από την τρόικα. Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται, δεν μοιάζει ωστόσο πιθανό, καθώς το ΔΝΤ είχε την ευκαιρία να απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό σχέδιο διάσωσης και επέλεξε τελικά να συμμετάσχει.

Ένα άλλο ενδεχόμενο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, είναι ότι το ΔΝΤ επιχείρησε να ανακτήσει μέρος της αξιοπιστίας που είχε απολέσει από τα λάθη του πρώτου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι τα ίδια ωστόσο λάθη επαναλήφθηκαν από την τρόικα και στο πρόσφατο σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο.

Οι υποθέσεις μάλιστα πάνω στις οποίες βασίσθηκε το κυπριακό σχέδιο διάσωσης, όπως επισημαίνεται, είναι οι ίδιες που είχε χρησιμοποιήσει η τρόικα για την Ελλάδα, καθιστώντας πιθανή τη διαγραφή μέρους του κυπριακού χρέους τα επόμενα χρόνια.

Πάντα σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, την καλύτερη εξήγηση για την απόφαση δημοσιοποίησης της έκθεσης από το ΔΝΤ έδωσε ο Mark Dow, πρώην οικονομολόγος του Ταμείου, ο οποίος θεωρεί ότι το ΔΝΤ επιχειρεί να αλλάξει πολιτική, χρησιμοποιώντας τα διδάγματα για την αναδιάρθρωση χρέους.

Τέλος, τονίζεται ότι η επιρροή του ΔΝΤ στις ασκούμενες πολιτικές στην Ευρωζώνη είναι περιορισμένη λόγω και της περιορισμένης οικονομικής συνεισφοράς του στα σχέδια διάσωσης και τονίζεται: Το ΔΝΤ εξάλλου, καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή μιας εμπροσθοβαρούς λιτότητας και των αρνητικών συνεπειών της στην οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, είχε προκρίνει την ανάγκη μιας όσο το δυνατό συντομότερης αναδιάρθρωσης του χρέους, κάτι που εφαρμόσθηκε εν μέρει στο κυπριακό σχέδιο διάσωσης.

Το κυπριακό σχέδιο απηχεί εν μέρει τις απόψεις του ΔΝΤ, καθώς επέβαλε την κατ' αρχήν συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη διάσωση, περιορίζοντας τα ποσά δανεισμού της χώρας, όπως αναφέρεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News