default-image

WSJ: Θεσμοθετείται το "κούρεμα" των καταθέσεων κάτω των 100.000€

Οικονομία
WSJ: Θεσμοθετείται το "κούρεμα" των καταθέσεων κάτω των 100.000€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύ κοντά σε έναν συμβιβασμό στο θέμα του πως θα επιμερίζονται οι απώλειες σε περιπτώσεις τραπεζικών χρεοκοπιών, χωρίς να αποκλείεται και κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal.

Ουσιαστικά το νέο σχέδιο που θα συζητηθεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε συνάντηση των ειδικών επί των οικονομικών των «27» την Παρασκευή, θα προβλέπει την κατηγοριοποίηση των πηγών από τις οποίες θα προέρχονται τα χρήματα για την κάλυψη της χρεοκοπίας.

Στις πρώτες θέσεις του καταλόγου παραμένουν καταθέσεις μεγάλων επιχειρήσεων και ομολογιούχων, ακολουθούν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που ανήκουν σε μεμονωμένα άτομα και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζομένους και έσοδα κάτω των 50 εκατ. ευρώ ενώ για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ προβλέπεται ότι θα πάψουν πάψουν να είναι πλέον προστατευμένες αλλά θα βρίσκονται στο τέλος του συγκεκριμένου καταλόγου, αναφέρει το protothema.gr.

Πολλά από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης τάσσονται υπέρ της συμμετοχής καταθετών στο κόστος διάσωσης των τραπεζών, σημειώνει η WSJ, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν και αρκετοί διαφωνούντες που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε την αποσταθεροποίηση της οικονομίας καθώς θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των πολιτών στις τράπεζες.

Αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η WSJ ανέφεραν ότι ένα δεύτερο σημείο διαφωνίας είναι το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου αυτού σχεδίου, με τη Γερμανία και κάποιες «πλούσιες» χώρες να θέτουν ως αφετηρία το 2015 την ώρα που πολλές άλλες χώρες ζητούν την εφαρμογή των νέων μέτρων από το 2018.

Σε κάθε περίπτωση το τελικό «πράσινο φως» θα δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών σε συνάντηση που θα έχουν τον Ιούνιο για να ακολουθήσουν, στη συνέχεια, οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News