default-image

Τον Απρίλιο του 2014 η συζήτηση για νέο "κούρεμα"

Οικονομία
Τον Απρίλιο του 2014 η συζήτηση για νέο "κούρεμα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον Απρίλιο του 2014 παρέπεμψε τη συζήτηση για νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γ. Στουρνάρα.

Για την έναρξη της κουβέντας για την περαιτέρω απομείωση του χρέους, ο ολλανδός αξιωματούχος έθεσε ως προϋποθέσεις την ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων και την τήρηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης των δομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα κινηθεί με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης της φορολογίας στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ συνέδεσε ευθέως το συγκεκριμένο ζήτημα τόσο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, όσο και με τη διατήρηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015- 2016, ανέφερε ότι "δουλεύουμε στη βάση των προγραμμάτων που λήγουν το 2014 και περαιτέρω μέτρα μπορεί να ληφθούν για όλες τις χώρες σε διαρθρωτική και δημοσιονομική βάση".

Στο πλαίσιο αυτών των διαρθρωτικών μέτρων στην ευρωζώνη, έθεσε και το ζήτημα των περαιτέρω αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Ερωτηθείς ειδικά για την πιθανότητα χρονικής επέκτασης του ελληνικού προγράμματος, δήλωσε ότι η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος έχει να κάνει με την προσήλωση και των δύο πλευρών και δεν νομίζει ότι χρειάζεται να γίνει τώρα λόγος για περαιτέρω επιμήκυνση του.

Δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και θέλησε να συγχαρεί την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε "αναπόφευκτα".

Ετέθη ο ΦΠΑ στην εστίαση

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με το Eurogroup έθεσε νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση στον πρόεδρο του Eurogroup, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Α. Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά την τελευταία εικόνα της ελληνικής οικονομίας και συζήτησαν για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με έμφαση στην τραπεζική ένωση.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ τις διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία και τόνισε ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και τα κοινοτικά προγράμματα να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπροσθοβαρή.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε πως δεν έγινε συζήτηση για μείωση του χρέους.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

"Δεν προκαλούν καμία έκπληξη ούτε οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, ούτε η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος. Η Ευρώπη είναι δέσμια της μνημονιακής συνταγής λιτότητας, που εξαθλιώνει τους λαούς και αποδομεί την Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί τον καλύτερο μαθητή του νεοφιλελευθερισμού της κ. Μέρκελ", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News