default-image

Πορτογαλία: Γενική απεργία κατά της λιτότητας

Οικονομία
Πορτογαλία: Γενική απεργία κατά της λιτότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στη λιτότητα έχει προκηρύξει την Πέμπτη η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Πορτογαλίας (CGTP), με τα καταστήματα και της επιχειρήσεις να έχουν κατεβάσει ρολά, ενώ πλήθος κινητοποιήσεων πραγματοποιούνται σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

«Προβλέπουμε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που έχουν δείξει την ετοιμότητά τους για ένα πιο γενικό αγώνα», δήλωσε το πρωί ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP.

Το συνδικάτο επέλεξε την 30η Μαΐου, που είναι η εορτή της Αγίας Δωρεάς για τους καθολικούς, για να πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, καθώς για πρώτη φέτος, αυτή η ημέρα δεν είναι αργία, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τέσσερις αργίες στο πλαίσιο των προσπαθειών της για δημοσιονομική εξυγίανση. «Οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν εναντίον της κλοπής των αργιών και θα αντιταχθούν στην εργασία που δεν αμείβεται», δήλωσε ο Κάρλους.

Στο μεταξύ, η CGTP μαζί με το άλλο μεγάλο πορτογαλικό συνδικάτο, το UGT, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν γενική απεργία μέσα στον Ιούνιο.

Το μετρό στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας σταμάτησε να λειτουργεί από το βράδυ της Τετάρτης, γεγονός που προκάλεσε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Σε απεργία προχώρησαν και άλλες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές του τομέα των μεταφορών, ενώ συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίστηκε να γίνουν σε χώρους εργασίας και σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.

Προβλέψεις για περαιτέρω ύφεση και αύξηση της ανεργίας

Η Πορτογαλία έχει ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια σε ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα δρακόντεια μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συνέβαλαν στην ύφεση της οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας. Κατά τις κυβερνητικές προβλέψεις, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά άλλο ένα 2,3% φέτος και η ανεργία θα φθάσει στο -επίπεδο ρεκόρ- 18,2%. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόγραμμα λιτότητας έχει προκαλέσει αισθητή αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία εκδηλώνεται στην Πορτογαλία με επανειλημμένες απεργίες και διαδηλώσεις.

Η πορτογαλική κυβέρνηση πάντως προβλέπει ότι από το 2014 η οικονομία θα επανέλθει σε μια οριακή ανάπτυξη (0,6%). Όμως καθώς το χρέος έχει ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ της, η Πορτογαλία παραμένει αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές δυσκολίες για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί από την τρόικα, παρά το γεγονός ότι συμφωνήθηκαν πιο ευνοϊκοί όροι τον Μάρτιο και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν την Τρίτη τους αναθεωρημένους στόχους στους οποίους έχουν συμφωνήσει η τρόικα και η Πορτογαλία, με βάση τους οποίους η Λισαβόνα καλείται να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5% του ΑΕΠ φέτος, κατόπιν στο 4% το 2014 και κάτω από το όριο του 3% που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015.

Ωστόσο, οι στόχοι θεωρείται δύσκολο να επιτευχθούν καθώς, με βάση τις τελευταίες του εκτιμήσεις, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εμφανίζεται πιο απαισιόδοξος από την πορτογαλική κυβέρνηση, προβλέποντας πως το έλλειμμα της Πορτογαλίας θα φτάσει φέτος το 6,4% του ΑΕΠ και το 5,6% το 2014, δηλαδή αντίστοιχα 0,9% και 1,6% πάνω από τις εκτιμήσεις της Λισαβόνας και των πιστωτών της.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους που της έχουν τεθεί, αν και ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου παραδέχθηκε πρόσφατα ότι μπορεί να ζητήσει από την τρόικα νέα παράταση, αίτημα που οι πιστωτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά, αφού η Πορτογαλία θεωρείται «καλός μαθητής» στην ευρωζώνη.

Πηγή: thepressproject.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News