default-image

Απολύσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

Οικονομία
Απολύσεις σε δημοτικές επιχειρήσεις, ΙΚΑ και ΟΑΕΔ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τρικ πλέον γίνεται προσπάθεια για να εξασφαλιστούν οι απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο. Μια μεγάλη δεξαμενή που "ανακαλύφθηκε" είναι οι 38.000 υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που υπηρετούν αυτή τη στιγμή.

Πρόκειται για υπαλλήλους 66 συνολικά φορέων μεταξύ των οποίων είναι και το ΙΚΑ με 6.500 υπαλλήλους, αλλά και ο ΟΑΕΔ με 4.500 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή των φορέων αυτών από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου έτσι ώστε να μην υπάρχει το συνταγματικό κόλλημα της κατάργησης της θέσης ενός υπαλλήλου και να μπορούν να απολύονται με μόνο την καταβολή αποζημίωσης.

Ανάλογο είναι το σχέδιο και για τους 384 φορείς των Δήμων όπου υπηρετούν 16.241 υπάλληλοι. Πρόκειται για υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, πρόνοιας κλπ. Το ένα σενάριο μιλάει για κατάργηση των φορέων αυτών και μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους απευθείας στους Δήμους με αντίστοιχη μεταφορά και των υπαλλήλων των απαραίτητων δομών ( π.χ. παιδικοί σταθμοί) ενώ το πλεονάζον προσωπικό θα περνάει σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Το δεύτερο και χειρότερο σενάριο λέει μετατροπή των φορέων αυτών σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και απόλυση των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το newsit.gr, ανάλογες κινήσεις αναμένεται να γίνουν με μετατροπή ΝΠΔΔ του τομέα έρευνας με 3.213 υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ, αλλά και συγχωνεύεις και καταργήσεις ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ με 1.024 υπαλλήλους, ενώ παράλληλα αναμένεται μετατροπή 62 επιμελητηρίων με 1.015 υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ, αλλά και κατάργηση 7 κοινωφελών ιδρυμάτων πρόνοιας με 227 υπαλλήλους όπως και μετατροπή 12 αθλητικών κέντρων με 194 υπαλλήλους σε ΝΠΙΔ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News