Οικονομία

Υπεγράφη η Σύμβαση με τον ΟΟΣΑ για τη φορολογική συνεργασία

Στο πλαίσιο της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατέθεσε την Τετάρτη, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή σε φορολογικά θέματα καθώς και το Πρωτόκολλο τροποποίησής της. 


Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί σήμερα με τον γγ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και την Πέμπτη με το γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί.

Η Σύμβαση και το Πρωτόκολλο τροποποίησης, προσφάτως κυρώθηκαν από τη Βουλή (νόμος 4153/2013, ΦΕΚ 116/Α'/ 23.05.2013).

Η εφαρμογή της Σύμβασης έχει σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής και αποτελεί ένα αποτελεσματικό νομικό εργαλείο, που επιδιώκει να διευκολύνει τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών σε πολυμερές επίπεδο.

Επίσης, η εφαρμογή της στην Ελλάδα θα διευκολύνει τον εντοπισμό των εισοδημάτων που φοροδιαφεύγουν και θα ενισχύσει το σύστημα είσπραξης των φόρων με τη συνδρομή άλλων κρατών, που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ΕΕ.

Σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο για την οικονομία της χώρας, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι επιβεβαιώνεται η δέσμευση της Ελλάδας να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα στη φορολογική διαφάνεια και στην ανταλλαγή πληροφοριών.

Πηγή: in.gr

Σχόλια