Οικονομία

Ικανοποιητικό δείκτη ευημερίας στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα πηγαίνει σχετικά καλά με βάση το σύνολο των κριτηρίων ευημερίας, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο σε έναν μεγάλο αριθμό παραμέτρων του Δείκτη Καλύτερης Ζωής» διατυπώνει σε έκθεσή του για τον δείκτη ευημερίας των μελών του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σήμερα, Τετάρτη, αναμένονται με ενδιαφέρον οι επίσημες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προπτικές της Ελλάδας και των άλλων μελών του.

Στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι βρίσκεται από χθες και θα μιλήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις των τελευταίων 10 μηνών στην Ελλάδα στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί το πρωί της Τετάρτης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί στο υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.

Όπως αναφέρεται στο in.gr, sτην έκθεση του ΟΟΣΑ για τον δείκτη ευημερίας στην Ελλάδα που προκάλεσε εντύπωση, αναφέρεται ότι το μέσο καθαρό εισόδημα ενός νοικοκυριού στη χώρα μας είναι 20.440 δολάρια ετησίως (15.890 ευρώ), ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23.047 δολάρια το χρόνο).  

Ο ΟΟΣΑ συμπεραίνει μεν ότι οι Ελληνες είναι λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους συγκριτικά με το μέσο όρο των μελών του, ωστόσο εκτιμά ότι μπορούν να στηριχθούν σε μια αίσθηση αλληλεγγύης καθώς το 81% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο θα μπορούσε να βασιστεί σε ώρα ανάγκης.

Το 71% των ατόμων να δηλώνει ότι έχει περισσότερες θετικές εμπειρίες (αίσθηση ικανοποίησης για μια επιτυχία, ευχαρίστηση κλπ) από αρνητικές (πόνος, ανησυχία , θλίψη, ανία, κλπ). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80%).

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, «τα χρήματα, παρότι δεν μπορούν να αγοράσουν την ευτυχία, είναι ένα σημαντικό μέσο για την επίτευξη υψηλότερων προτύπων διαβίωσης».  

Στον τομέα της απασχόλησης το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχει σχέση αμειβόμενης εργασίας, ποσοστό κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που βρίσκεται στο 66%. Το 66% των ανδρών είναι σε σχέση αμειβόμενης εργασίας, έναντι 45% των γυναικών.

Παρά ταύτα οι Ελληνες πολίτες εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, σημαντικά περισσότερο  από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που φθάνει τις 1.776 ώρες.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι το 65% των ενηλίκων ηλικίας 25-64 διαθέτει απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που φθάνει το 74%.

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου), ένα έτος παραπάνω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια). Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι 83 σχεδόν χρόνια, έναντι 78 ετών για τους άνδρες.

Το 69% των Ελλήνων να δηλώνουν ικανοποιημένοι με την ποιότητα της ύδρευσης, ποσοστό κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ (84%.)

Σχόλια