Οικονομία

Μάχη κατά της ανεργίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου

Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύοντας ότι  «εάν δεν δράσουμε τώρα, τότε ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά».  

Και το μπαλάκι έπεσε στα χέρια της Κομισιόν που ανακοίνωσε ότι αναγορεύει σε πρώτη προτεραιότητα το θέμα της ανεργίας. Θορυβημένες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα ποσοστά ειδικά στους νέους με 59.1% στην Ελλάδα, 23.5% στους 27 και 24% στην Ευρωζώνη σπεύδουν να κηρύξουν τον πόλεμο στην ανεργία αρχής γενομένης από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.

Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν επιχείρησε μια καταγραφή της κατάστασης σε κάθε χώρα μέλος θέτοντας ως στόχο την κατάρτιση και επιχειρηματικότητα για περίπου 350.000 νέους και ειδικά για την Ελλάδα την κοινοτική χρηματοδότηση με 517 εκατ. ευρώ για θέσεις εργασίας και  την παροχή στήριξης σε κοινωνικές υποδομές που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με στόχο την πρόσληψη νέων ανέργων.  

Το θέμα κυριάρχησε στη συνάντηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του υπουργού οικονομικών Μοσκοβισί με τον Σόιμπλε στο Παρίσι την ώρα που η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυπτε ότι στα μέσα Ιουνίου θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας του γερμανού υπουργού Οικονομικών  για την παροχή δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της νότιας Ευρώπης.   

Η αρχή θα γίνει με την Ισπανία, ενώ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν Ελλάδα και Πορτογαλία. Σημειώνεται ότι εκτός από την πρόθεση του Βερολίνου για διευκόλυνση του δανεισμού προς επιχειρήσεις σε χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε κρίση, με στόχο και την στήριξη των θέσεων εργασίας, πρόκειται επίσης να ενισχυθούν οι θέσεις μαθητείας μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής.

Να τονιστεί επίσης ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα βρεθεί την Πέμπτη στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση του γάλλου προέδρου.

Σχόλια