Οικονομία

40 άνθρωποι ενα βήμα πριν την ανεργία

Κραυγή αγωνίας από τους χιλιάδες εργαζόμενους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, που ζουν με την αβεβαιότητα για το επαγγελματικό τους μέλλον... Ο καιρός περνά, οι συμβάσεις τους λήγουν τον Αύγουστο και κανείς αρμόδιος δε λέει να τους δώσει απαντήσεις στο ερώτημα που τους καίει, και δεν είναι άλλο από το αν θα συνεχίσουν να έχουν δουλειά.

Όπως τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" το μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κ. Αντώνης Διαμαντής, «στην Κρήτη λειτουργούν συνολικά 16 Κέντρα, όπου και εργάζονται 40 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Στο Ηράκλειο τα Κέντρα καλύπτουν τις ανάγκες της δημιουργικής απασχόλησης 500 παιδιών, ενώ σε όλη την Κρήτη εξυπηρετούνται περίπου 2.000 με 3.000 παιδιά».

Με την ύπαρξή τους, όμως, να εξυπηρετεί παράλληλα και τους γονείς, που εκείνες τις ώρες εργάζονται και δεν μπορούν να είναι μαζί με τα παιδιά τους, όπως επισημαίνει ο κ. Διαμαντής, το ενδεχόμενο κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα τους θα προκαλέσει τεράστιο οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα.

Συνολικά στην Ελλάδα στα 323 Κέντρα που λειτουργούν αυτή τη στιγμή εργάζονται 1.100 άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, (μουσικοί, εικαστικοί, δάσκαλοι, ψυχολόγοι, νηπιαγωγοί, γυμναστές, θεατρολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές, κοινωνικοί φροντιστές, χορογράφοι, φιλόλογοι κ.ά.), καθώς και βοηθητικό προσωπικό, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για τα παιδιά που έχουν την τύχη να συμμετέχουν στις δράσεις των δομών.

Το τελευταίο διάστημα όμως έχουν, όπως λένε, γίνει μάρτυρες της προσπάθειας για την υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας που έχει η λειτουργία τους στην ελληνική κοινωνία. Μια προσπάθεια που συντελείται με την απαξιωτική και άνιση, όπως τη χαρακτηρίζουν, μείωση κατά 50% (από 2.800 σε 1.400 ευρώ) του ποσού της επιδότησης ανά παιδί (voucher) εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, και τη μεγάλη μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό των εξυπηρετούμενων παιδιών (από τις 17.405 αιτήσεις επωφελούμενων μητέρων ικανοποιήθηκαν μόνο οι 9.330 - 42% μείωση) και την επιλογή να μη συμπεριληφθούν τα Κέντρα στη δεύτερη κατανομή εγκρίσεων θέσεων, η οποία ανήλθε στο ποσό των 40.000.000 ευρώ, που διατέθηκαν μόνο για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών, τη στιγμή μάλιστα που μέρος του ποσού αυτού (τα 20.000.000 ευρώ) προήλθε από τη μείωση της επιδότησης, αλλά και των παιδιών των ΚΔΑΠ.

Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι

Με βάση τους φόβους τους ότι όλα οδεύουν στην ιδιωτικοποίηση των δομών και με τις θέσεις εργασίας τους, ως εκ τούτου, να μένουν στον "αέρα", οι εργαζόμενοι διεκδικούν να συμπεριληφθούν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης στη συνέχιση του προγράμματος "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", μέσω της υπαγωγής του στην παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 για τα επόμενα δύο έτη (2013-2015) και να εξασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

Επίσης ζητούν την άμεση δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στο οργανόγραμμα των ΟΤΑ και μόνιμων δομών ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ με τη μεταφορά των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και τη σταδιακή χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των προνοιακών δομών. Παράλληλα διεκδικούν την αύξηση του αριθμού των παιδιών που εξυπηρετούνται, όπως και να υπάρξει πρόβλεψη νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από το φορέα διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που θα φτάνουν στους Δήμους για τα ΚΔΑΠ - και την κάθε κοινωνική δομή - θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια