default-image

ΥΠΟΙΚ: Εντός στόχων οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων

Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Εντός στόχων οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντός στόχων βρίσκονται οι εισπράξεις φορολογικών εσόδων το Α' Τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών. 

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, ακολουθώντας τη στοχοθεσία που τέθηκε με βάση την εισηγητική έκθεση του κρατικού Προϋπολογισμού, το Α' Τετράμηνο του 2013 έκλεισε μέσα στους στόχους για τις εισπράξεις με οριακή απόκλιση της τάξης του 0,5%

Συγκεκριμένα και με βάση τα οριστικά στοιχεία του τετραμήνου, οι εισπράξεις είχαν ως εξής:

· για το πρώτο τρίμηνο του 2013 έπρεπε να εισπραχθούν από τις ΔΟΥ, βάσει στοχοθεσίας, 6,20 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 6,21 δισ. ευρώ, ήτοι 0,1% υπερκάλυψη του τεθέντος στόχου. 

· για το μήνα Απρίλιο 2013 οι Δ.Ο.Υ. έπρεπε να εισπράξουν, βάσει στοχοθεσίας, 1,97 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 1,92 δισ. ευρώ, σημειώνοντας απόκλιση 2,3% από το μηνιαίο στόχο.

Συμπερασματικά, ο συνολικός στόχος εισπράξεων των ΔΟΥ για το πρώτο τετράμηνο του έτους ήταν 8,17 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν απολογιστικά 8,13 δισ. ευρώ, δηλαδή η απόκλιση από το στόχο ήταν οριακή, της τάξης του 0,5%.

Επισημαίνεται ότι τα συνολικά έσοδα Προϋπολογισμού προ μείωσης επιστροφών για το μήνα Απρίλιο 2013 ανέρχονται σε 3,44 δισ. ευρώ, οι τακτοποιηθείσες επιστροφές διαμορφώθηκαν σε 0,24 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα σε 3,20 δισ. ευρώ, ήτοι αυξημένα κατά 0,20% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Απριλίου 2012. 

Τα καθαρά έσοδα του Απριλίου 2013 είναι αυξημένα κατά 0,2% σε σχέση με τα καθαρά έσοδα Απριλίου 2012, παρά το ότι τακτοποιήθηκαν επιστροφές ύψους 0,11 δισ. ευρώ που αφορούσαν σε εκκρεμείς επιστροφές του Μαρτίου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στις εισπράξεις έναντι ληξιπροθέσμου υπολοίπου στις 31/12/2012, σημειώθηκε σημαντική αύξηση το μήνα Απρίλιο 2013 (0,15 δισ. ευρώ) έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (0,09 δις ευρώ), ήτοι ποσοστό αύξησης 61,2%.

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο αριθμός των οφειλετών συνέχισε να μειώνεται με σημαντικούς ρυθμούς. Τον Απρίλιο καταγράφηκε μείωση των οφειλετών κατά 85 χιλιάδες ή 4%, σημάδι πως οι προσπάθειες των υπηρεσιών, με την βοήθεια των πολιτών, αποδίδουν.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, αναφορικά με τα αποτελέσματα δήλωσε: «Με δεδομένη την πρόθεση μας για απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία στην κοινωνία, συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και δεν εφησυχάζουμε. Η μάχη των εσόδων είναι συνεχής και θα κερδηθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News