Οικονομία

Από την Κρήτη η μάχη κατά της μάστιγας

"Θερίζει" ο αλευρώδης του καπνού κυρίως τις ντοματοκαλλιέργειες της Κρήτης και η κατάσταση αυτή προσδίδει εξαιρετικό ενδιαφέρον στο πρώτο παγκόσμιο συμπόσιο για το επικίνδυνο αυτό έντομο, που θα ξεκινήσει στην Ορθόδοξο Ακαδημία, στο Κολυμπάρι Χανίων, την ερχόμενη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε ο αλευρώδης φέτος στην Κουντούρα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και θα είναι μία εκδήλωση που θα έχει ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα, με την Κρήτη να έχει την τιμητική της!

Το συμπόσιο, που αφορά στους αλευρώδεις, τους σημαντικότερους εντομολογικούς εχθρούς καλλιεργειών παγκοσμίως (κοινώς ονομαζόμενους ως πετάρι ή άσπρα μυγάκια), και τις τελευταίες εξελίξεις των επιστημονικών ερευνών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, διοργανώνεται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό "Δήμητρα" υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιστήμονες

Το Διεθνές Συμπόσιο για τους Αλευρώδεις αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200 επιστήμονες και ερευνητές. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 33 χώρες από τέσσερις ηπείρους - Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Ωκεανία. Ανάμεσά τους, δύο καταξιωμένοι επιστήμονες από το χώρο της περιβαλλοντικής επιστήμης θα παραθέσουν τις κύριες ομιλίες του Συμποσίου. Πρόκειται για τους επίσημους κύριους προσκεκλημένους ομιλητές George K. Roderick, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και Dr. Paul De Barro, από τον Κοινοπολιτειακό Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation - SCIRO) της Αυστραλίας.

Ο Prof. Roderick θα παρουσιάσει την επίδραση που έχει η παγκόσμια κλιματική αλλαγή στις συνεχώς αυξανόμενες βιολογικές εισβολές από τον αλευρώδη, ενώ ο Dr. De Βarro θα προσπαθήσει να αναλύσει το φαινόμενο των αλευρωδών, επιδιώκοντας να πετύχει την καλύτερη κατανόησή του και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εχθρού.

Το ΕΘΙΑΓΕ

Ο γεωπόνος-εντομολόγος του ΕΘΙΑΓΕ στο Ηράκλειο Μανόλης Ροδιτάκης είναι ο πρόεδρος του συμποσίου. «Αυτά τα θέματα απασχολούν τον κόσμο πολλά χρόνια. Και συνέδρια σε διάφορες χώρες του κόσμου γίνονται εδώ και τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια. Άλλα δύο συνέδρια που "έτρεχαν" τώρα ενωθήκανε και είναι πλέον το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τους αλευρώδεις. Η "ένωση" αποφασίστηκε στο Ισραήλ πριν από δύο χρόνια κι εμείς την υλοποιήσαμε»...

Όπως λέει επίσης ο κ. Ροδιτάκης, «οι αλευρώδεις σε ολόκληρη την ανθρωπότητα δημιουργούν τεράστια προβλήματα. Στην Αφρική πεινάνε οι άνθρωποι. Φανταστείτε ότι τόσα εκατομμύρια άνθρωποι εκεί κάτω πεινάνε επειδή ένα έντομο τσιμπάει ένα φυτό. Εμείς εδώ έχουμε τα προβλήματα αυτά στην καλλιέργεια της ντομάτας. Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται. Έχουμε ζημιές πολύ συχνά. Και τα προβλήματα αυτά, όπως έγινε πριν από λίγους μήνες με την Κουντούρα, φτάνουν ακόμα και στη Βουλή»...  

Στην περίπτωση της ντομάτας, έχουμε το κίτρινο καρούλιασμα των φύλλων της ντομάτας. «Το ίδιο ισχύει και στην Κίνα. Το ίδιο ισχύει και στην Αμερική.

Το ίδιο ισχύει παντού. Αυτά τα έντομα εισβάλλουν στις περιοχές. Έχουν μια πολύπλοκη γενετική δομή, από τις πιο δύσκολες που έχω συναντήσει εγώ μέχρι σήμερα, στην καριέρα μου»... Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο συνέδριο, αλλά όχι σε παγκόμια κλίμακα, είχε γίνει στην Κίνα. Οι πρώτες συζητήσεις, για να γίνει ένα μεγάλο και παγκόσμιο συνέδριο, είχαν γίνει στην Αμερική πριν από έξι χρόνια.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια