default-image

Μείωση της ανεργίας εντός του 2014 αναμένει ο Γ.Στουρνάρας

Οικονομία
Μείωση της ανεργίας εντός του 2014 αναμένει ο Γ.Στουρνάρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκτίμηση ότι τα ποσοστά της ανεργίας θα αρχίσουν να μειώνονται το επόμενο έτος εκφράζει σε συνέντευξή του στο Agence Europe ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Αν δεν επανέλθει η ανάπτυξη, η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αναμένουμε να έχουμε θετική ανάπτυξη την επόμενη χρονιά, συνεπώς αναμένουμε να αρχίσει να μειώνεται το ποσοστό ανεργίας εντός του 2014» λέει χαρακτηριστικά.

Στην εισαγωγή τής συνέντευξης επισημαίνεται ότι η Αθήνα συνεχίζει τις προσπάθειές της και πιστεύει ότι «η επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων ως το τέλος τού έτους θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε μια νέα μείωση του χρέους της, καθώς και σε χαλάρωση της λιτότητας προς ανακούφιση του ελληνικού λαού».

«Έχουμε ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη κερδίζει έδαφος: οι καταθέσεις επιστρέφουν, τα spreads έχουν μειωθεί, η βιομηχανική παραγωγή φαίνεται να σταθεροποιείται» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στην ερώτηση «εάν η τρόικα αποτελεί καλό σύστημα για την αντιμετώπιση της κρίσης», λέει:

«Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά είναι απαραίτητο αφού η τρόικα εκπροσωπεί τους δανειστές μας [...] Δεν συμφωνούμε σε όλα. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι τα οικονομικά μέτρα που μας επιβλήθηκαν ήταν κάπως υπερβολικά σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί. Η Ελλάδα έχει πληρώσει σχετικά υψηλό τίμημα».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, η δημοσιονομική προσπάθεια ήταν, κατά τη γνώμη μου, αρκετά σκληρή. Αλλά αναγνωρίζω πλήρως, επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης» υπογραμμίζει.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι η περαιτέρω μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν έχει προσδιοριστεί στην απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου, αλλά «μπορεί να γίνει μέσω περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, τα οποία είναι δυνατόν να μειωθούν».

Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης ορισμένων μέτρων λιτότητας, εάν η χώρα καταφέρει να ξεπεράσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Υπάρχουν πολλοί που δικαιούνται μείωση φόρων ή συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής κ.λπ. Δεν μπορεί να είναι όλοι ικανοποιημένοι, αλλά αν ξεπεράσουμε τον στόχο, τότε θα μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάποιο από αυτά τα αιτήματα» τονίζει. 

Αναφερόμενος στις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι «κινητικότητα δεν σημαίνει ότι θα απολυθούν» και προσθέτει: «Έχουμε την πεποίθηση ότι από το 2010 ως το 2015, ο στόχος μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 δημοσίους υπαλλήλους θα υπερκεραστεί». Επισημαίνει, επίσης, ότι «τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφωνούν τώρα σε 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις».

Για τη συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας-Eurobank, ο κ. Στουρνάρας σημειώνει: «Προτεραιότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και η αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων τραπεζών. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα λειτουργούν ως ρυθμιστές για τις μικρότερες τράπεζες και, αφού τελειώσουμε με αυτή τη φάση της αναδιάρθρωσης, θα δούμε τις πιθανές συγχωνεύσεις και / ή τη διάθεση μετοχών. Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank τώρα έχει παγώσει».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο κ. Στουρνάρας διαβεβαιώνει ότι δεν φοβάται πλέον τη μετάδοση επιπτώσεων από την κυπριακή κρίση, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο παροχής 2 δισ. ευρώ στη Λευκωσία από το κονδύλι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

«Η Κύπρος δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα αυτά τα 2 δισ. Σε κάθε περίπτωση Ελλάδα δεν διαθέτει αυτό το ποσό. Αυτό είναι πολύ ατυχές, αλλά είναι γεγονός» λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News