Οικονομία

Κατάσχονται 700 εκατ. ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς

Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ από τις καταθέσεις περίπου 1.500 φορολογουμένων που χρωστούν αλλά δεν πληρώνουν τις οφειλές τους στην εφορία, σχεδιάζει να αντλήσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο Μαυραγάνη προβλέπει κατασχέσεις-εξπρές στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, που θα γίνονται εντός 10 ημερών από τη στιγμή που θα φτάνει το αίτημα της εφορίας στην τράπεζα.

Με έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη σχετικά με τη δέσμευση χρημάτων από τράπεζες, διευκρινίζεται ότι «ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα, αθροιστικά ή μη (μεταξύ των οποίων και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των Πιστωτικών Ιδρυμάτων) για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, «στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έχει προστεθεί άρθρο με το οποίο καθιερώθηκε η υποχρέωση της απόδοσης των κατασχεθέντων στην υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης του Πιστωτικού Ιδρύματος, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας».

Ήδη έχουν ζητηθεί από τις τράπεζες, μέσα στο 2012, κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, για 742 οφειλέτες, για συνολικό χρέος και ισόποση δέσμευση, ύψους 350 εκ. ευρώ. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγάλοι οφειλέτες και τους δεσμεύτηκε ποσό από 100.000 ευρώ και άνω (για ισόποσο χρέος), ενώ το συνολικό ποσό κατασχέσεων φθάνει τα 320 εκατ. ευρώ.

Υπολογίζεται ότι σειρά παίρνουν τώρα τουλάχιστον 800 ακόμη φορολογούμενοι, για συνολικό χρέος 350 εκατ. ευρώ.

Οι διευκρινίσεις αυτές περιέχονται σε έγγραφο του κ. Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για τα δεσμευμένα χρήματα οφειλετών στο Δημόσιο (κατάσχεση εις χείρας τρίτων) που όμως παραμένουν στη διαχείριση των τραπεζών και δεν αποδίδονται άμεσα στις οικονομικές υπηρεσίες, την ίδια ώρα που η είσπραξη νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί μόλις το 4% στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρεται και σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών του 2006 με την οποία «η επερχόμενη αναγκαστική εκχώρηση της κατασχεθείσης απαίτησης στο Δημόσιο μετά από κατάσχεση εις χείρας τρίτου καθιστά την απαίτηση αυτή δημόσιο έσοδο και κατά συνέπεια μπορεί να επιδιωχθεί η είσπραξή της με τα μέσα διοικητικής εκτέλεσης δυνάμει νέου νομίμου τίτλου κατά του τρίτου και βεβαίωση αυτού».

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια