default-image

"Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης για επενδύσεις στην Ελλάδα"

Οικονομία
"Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης για επενδύσεις στην Ελλάδα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκατοντάδες Ρώσοι επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα, αλλά τηρούν στάση αναμονής γιατί "σκοντάφτουν" πάνω στο έλλειμμα πληροφόρησης για την ελληνική αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων της Αγίας Πετρούπολης, Σεργκέι Βλαντιμίροβιτς, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο του 1ου Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο φορέας "Ερμής", προτείνοντας μάλιστα την ίδρυση γραφείου παροχής επενδυτικών πληροφοριών στη ρωσική πόλη προκειμένου να καλυφθεί το κενό αυτό.

«Το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται σε διάφορους κλάδους, αλλά κυρίως στον τουρισμό, τις υποδομές, τις κατασκευές και την ενέργεια», διευκρίνισε, ενώ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ, ο κ. Βλαντιμίροβιτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις βελτιωτικές παρεμβάσεις, που έχουν γίνει στο θέμα της έκδοσης βίζας για όσους ρώσους πολίτες επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης, που ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια, «μπορούν να γίνουν πολύ καλοί πελάτες για οποιοδήποτε ελληνικό προϊόν», ενώ επισήμανε ότι, ναι μεν η μίσθωση χώρων στα εμπορικά κέντρα της Ρωσίας παραμένει ακριβή για τους ξένους επιχειρηματίες, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες, ώστε να επιτευχθούν πιο ελκυστικές τιμές.

"Οι Έλληνες πρέπει να μάθουμε ρωσικά"

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Έλληνες πρέπει να μάθουν ρωσικά», ιδίως όσοι απασχολούνται σε τομείς, που σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως τα ξενοδοχεία και τα ταξί.

«Η απουσία της ρωσικής γλώσσας στη χώρα μας οφείλεται σε αυτά που κουβαλάμε μέσα μας για τον κομμουνισμό και την πρώην Σοβιετική Ένωση, αλλά θα ήμουν ευτυχής αν έβλεπα στη Θεσσαλονίκη ένα ρωσικό ίδρυμα, όπως το ίδρυμα Goethe και το Βρετανικό Ινστιτούτο, που θα προωθεί τον ρωσικό πολιτισμό και τη γλώσσα», κατέληξε.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στο φόρουμ, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε τις καλές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, αναφέροντας -μεταξύ άλλων- ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά αυξήθηκαν πέρυσι κατά 22% και ότι στη χώρα μας αναμένονται φέτος 1.000.000 Ρώσοι τουρίστες.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων επιχειρηματικά «ραντεβού» μεταξύ των εκπροσώπων 48 ρωσικών και εκατοντάδων ελληνικών επιχειρήσεων, που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη ρωσική αγορά. Στόχος του φόρουμ είναι να συμβάλλει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών χωρών, επιτυγχάνοντας παράλληλα επιχειρηματικές επιδιώξεις, όπως την προώθηση των εξαγωγών των ρώσικων και των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική και  τη ρώσικη αγορά αντίστοιχα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News