Οικονομία

Μειώθηκαν κατά 20% οι επενδύσεις στη βιομηχανία

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2013, μειωμένες εμφανίζονται οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της βιομηχανίας το 2012. Η πτώση, όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, στην επενδυτική δραστηριότητα πέρυσι χαρακτηρίζει τους περισσότερους από τους εξεταζόμενους κλάδους. Εντονότερη, όμως, είναι η μείωση σε εκείνον της ένδυσης - υπόδησης, όπου η μείωση των επενδύσεων ξεπέρασε το 90%.

Στα Χημικά προϊόντα, η αντίστοιχη πτώση στις επενδυτικές δαπάνες ήταν επίσης έντονη (-40,1%), ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε και στην Κλωστοϋφαντουργία (-64,6%). Στους κλάδους των Μη Μεταλλικών Ορυκτών, αλλά και στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός καταγράφεται άνοδος στην επενδυτική δραστηριότητα σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις για το 2012 (76,3% και 9,7% αντίστοιχα), όταν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2011 ήταν αρνητικές για τον πρώτο κλάδο, αλλά στα περίπου ίδια επίπεδα για τον δεύτερο (-18,5% και 8,6%).

Τέλος, νέα πτώση της τάξεως του 11,5% - μικρότερη όμως σε σχέση με το προηγούμενο έτος - σημειώθηκε και στις επενδυτικές δαπάνες στους Λοιπούς κλάδους, με τα Διυλιστήρια να καταγράφουν πάντως επενδυτική σταθερότητα (0,1%).

 .

Σχόλια