Οικονομία

Ιαπωνία: Επιστροφή στην ανάπτυξη μέσω εξωτερικής υποτίμησης

Ανάπτυξη σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ιαπωνική οικονομία. Τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της G7 κατέγραψε η Ιαπωνία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου αναπτύχθηκε κατά 3,5% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, με ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και αύξηση των εξαγωγών, υποδεικνύοντας ότι η ριζοσπαστική οικονομική πολιτική του Σίνζο Άμπε - τα περιβόητα Αμπενομικά - αποδίδει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα.

Σε τριμηνιαία βάση, το ιαπωνικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 0,9%. Είναι το δεύτερο συνεχές τρίμηνο ανάπτυξης για την Ιαπωνία. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,3%.

«Η Ιαπωνία είχε ήδη αρχίσει να βγαίνει εκτός ύφεσης όταν ανέλαβε την κυβέρνηση ο κ. Άμε το Δεκέμβριο, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική του επιτάχυνε την ανάκαμψη με τη δραστική αποδυνάμωση του γεν - που ήταν η μεγαλύτερη συνέπεια της μαζικής νομισματικής χαλάρωσης - η οποία ώθησε και τη χρηματιστηριακή αγορά στο υψηλότερο επίπεδο πέντε και πλέον ετών» σχολιάζουν οι Financial Times.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,8% το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ οι εισαγωγές κατά 1%. Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,9%.

Πηγή: thepressproject.gr

Σχόλια