default-image

Προτείνουν περιορισμένη μείωση του ΕΦΚ

Οικονομία
Προτείνουν περιορισμένη μείωση του ΕΦΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την τελεσίδικη απάντηση από την τρόικα τον Ιούνιο για μια περιορισμένη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ΦΠΑ στην εστίαση αναμένει πλέον η κυβέρνηση που, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε επισήμως το θέμα κατά τον έλεγχο του Μαΐου.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στην τρόικα αλλά αυτή επιφυλάχτηκε να απαντήσει μόλις επιστρέψει, θα πρέπει να υπάρξει μια «λελογισμένη μείωση» του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, επειδή δεν επιτρέπεται να μειωθεί άλλο ο φόρος στο πετρέλαιο κίνησης (είναι στο κατώτατο επιτρεπτό όριο της Ε.Ε.) και, εάν υπάρξει μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ των δύο τύπων καυσίμων, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης της λαθρεμπορίας που τώρα έχει περιοριστεί σημαντικά, όπως εκτιμά η κυβέρνηση.

Αντίστοιχα μεγάλη υστέρηση υπήρχε και στα έσοδα από τον αυξημένο φόρο στα τσιγάρα και τον καπνό, αλλά φαίνεται πως μήνα με το μήνα μειώνεται (από -33% σε -11% τον Απρίλιο), οπότε δε διαφαίνεται και πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει άλλη μείωση από την τρόικα για αυτό το θέμα.

Παράλληλα τη διεύρυνση των κριτηρίων για να μπορέσουν να λάβουν περισσότεροι την επιστροφή του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης που αγοράζουν εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει πως με το σημερινό καθεστώς αποκλείονται από το επίδομα θέρμανσης περισσότεροι πολίτες, από όσους υπολόγιζε όταν σχεδίαζε το μέτρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ότι, ενώ έχει προβλεφθεί για φέτος να δοθούν 270 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης (αναλογούν δηλαδή περίπου 135 εκατ. για τη χειμερινή περίοδο που τελειώνει και άλλα τόσα για μετά τον Οκτώβριο), από τις αρχές του χρόνου δόθηκαν μόλις 68 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους. Με άλλα λόγια, τα μισά λεφτά δεν κατέληξαν ποτέ στους δικαιούχους και έμειναν στο ταμεία του κράτους. Για το λόγο αυτό, ο κ.Σταϊκούρας τόνισε χθες μιλώντας στη Βουλή πως πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια ώστε να δικαιούνται περισσότεροι το «επίδομα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News