Οικονομία

Συνάντηση Παπούλια-Τσαυτάρη για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη. Ο κ. Παπούλιας ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική στην Ευρώπη, τι αλλαγές φέρνει για τη χώρα μας, τις προτεραιότητες της Ελλάδας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων.

«Για την επόμενη προγραμματική περίοδο το συνολικό ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αναμένεται να είναι στα 18,5 δισ. ευρώ», ενημέρωσε ο υπουργός τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ χαρακτήρισε "αχίλλειο πτέρνα" της γεωργίας μας, την ελλειμματική κτηνοτροφία. «Τα επόμενα επτά χρόνια θα έχουμε σημαντικά κονδύλια», τόνισε ο κ. Τσαυτάρης «προκειμένου να υποστηριχθεί η γεωργία, η αλιεία και η ιχθυοπαραγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, η Ευρώπη αναγκάζει πλέον όλα τα κράτη-μέλη, βλέποντας τη δημογραφική γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, να ξοδέψουν υποχρεωτικά 2% του συνολικού προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ για να μπουν νέοι άνθρωποι στον πρωτογενή τομέα.

«Το υπουργείο προσλαμβάνει 100 νέους επιστήμονες ερευνητές, 60 φέτος και 40 του χρόνου, για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στην Ελλάδα», ανακοίνωσε ο υπουργός, ενώ τέλος αναφέρθηκε στα μέτρα και τις πολιτικές υποστήριξης της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, που είναι και η κύρια πολιτική του υπουργείου, δηλώνοντας πως «η ποιότητα μας γίνεται πλέον βεβαιότητα επιτυχίας και διαβατήριο εξωστρέφειας».

Σχόλια