default-image

Επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Οικονομία
Επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, παρουσίασε στη Βουλή στοιχεία για τη χαμηλή αποτελεσματικότητα του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για λελογισμένη μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Τα έσοδα είναι υποπολλαπλάσια από τις προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας κατά την συζήτηση για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ειδικότερα είπε ότι για το 2012 - 2015 προβλέπονταν ότι η μετάβαση του ΦΠΑ από το 13% σε 23% θα έφερνε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στη συνέχεια η απόδοση περιορίστηκε στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά τον πρώτο χρόνο απέφερε 160 εκατ. ευρώ. «Τα ετήσια έσοδα ήταν υποπολλαπλάσια από αυτά που αρχικά προβλέφθηκαν, εντωμεταξύ πολλά καταστήματα έκλεισαν και φαίνεται να ενισχύθηκε και η φοροδιαφυγή. Καταδεικνύουν τα στοιχεία ότι δεν οδήγησε στην αύξηση εσόδων που είχε αρχικά εκτιμηθεί ενώ οδήγησε και σε απομάκρυνση επιχειρήσεων από την χώρα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί τον Ιούνιο με την τρόικα.

Ειδικός φόρος πετρελαίου θέρμανσης

«Η κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης για να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα και να αυξηθεί η κατανάλωση, χωρίς να δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση κίνησης και θέρμανσης ή δημοσιονομικό κενό», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News