default-image

1ο Φεστιβάλ Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

Οικονομία
1ο Φεστιβάλ Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τονωτική ανάσα στον εσωτερικό τουρισμό της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να δώσει το 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 19 Μαΐου στο λιμάνι της πόλης.

Το Φεστιβάλ έρχεται να προτείνει φθηνότερες διακοπές σε εγχώριους προορισμούς, σε μια περίοδο που οι Έλληνες τουρίστες έχουν περικόψει σημαντικά τις δαπάνες τους για ταξίδια, λόγω της κρίσης και παρά τις δελεαστικές τιμές των τουριστικών πακέτων.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ, τα πακέτα που θα προσφερθούν στη φετινή σεζόν είναι πολύ οικονομικότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με τις τιμές τους να εμφανίζονται μειωμένες μέχρι και κατά 20%, σε σχέση πχ, με το 2009.

"Τα πακέτα θα είναι τέτοια που οι Έλληνες θα μπορούν να τα πληρώσουν", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης. Σε κάθε περίπτωση, η απήχηση που θα έχουν στον καταναλωτή τα δελεαστικά τουριστικά πακέτα, θα φανεί μετά τον Οκτώβριο, όταν θα γίνει η αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν.

Γιορτή με 65 εκθέτες

Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, η Θεσσαλονίκη θα ζήσει τη δική της τουριστική γιορτή στην προβλήτα Α΄ του λιμανιού, όπου 65 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παρουσιάσουν το τουριστικό προϊόν τους, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να προγραμματίσουν οικονομικές διακοπές, αξιοποιώντας τα ελκυστικά προγράμματα και πακέτα διακοπών.

Μεταξύ των εκθετών, οι 40 είναι ιδιώτες (τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κτλ) και οι υπόλοιποι επιμελητήρια, περιφέρειες, δήμοι και αναπτυξιακές εταιρείες. Εκθεσιακές συμμετοχές υπάρχουν και από τις χώρες Σερβία, Βουλγαρία και Κύπρο.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν διάφορες πολιτιστικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις και δρώμενα για τα παιδιά και όλη την οικογένεια.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 16 Μαΐου, στις 7.30 το βράδυ, με τη διοργάνωση μιας μεγάλης γιορτής, στην οποία θα συμμετέχει ο τραγουδιστής Δήμος Αναστασιάδης, ενώ τις επόμενες τρεις ημέρες θα πραγματοποιηθούν μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις και ψυχαγωγικά δρώμενα.

Το Σάββατο, που είναι η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία που βρίσκονται στην πρώτη προβλήτα (Ολυμπιακό, Φωτογραφίας, Κινηματογράφου και Σύγχρονης Τέχνης), θα γιορτάσουν υπό την αιγίδα του φεστιβάλ τουρισμού, διοργανώνοντας στις 7.30 το βράδυ κοινή εκδήλωση με τίτλο "Αληθινά όνειρα... Όλα τα μουσεία μαζί δημιουργούμε". Πρόκειται για μια σύνθεση θεατρικών δρώμενων και σύγχρονου χώρου και μουσικής.

Επίσης, ταυτόχρονα με το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 17, 18 και 19 Μαΐου δρώμενο με τίτλο "Ερμηνεύοντας ένα πολιτιστικό περίπατο: οδός Βενιζέλου", το οποίο διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, σε συνεργασία με πολλούς φορείς της πόλης, μεταξύ των οποίων και το ΕΕΘ (βλ. ξεχωριστό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ με τίτλο "Θεσσαλονίκη: Διαδρομές Μνήμης στον άξονα της οδού Βενιζέλου διοργανώνει το μεταπτυχιακό τμήμα μουσειολογίας του ΑΠΘ με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μουσείων").

Πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ

Την Πέμπτη 16/5 οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 19.00 από την πλατεία της ΧΑΝΘ, όπου θα γίνει παρέλαση από σχήμα κρουστών (Paranaue) και δύο ζογκλέρ, που θα καταλήξει στο λιμάνι. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια και οι συναυλίες κυπριακού συγκροτήματος και του Δήμου Αναστασιάδη. Την Παρασκευή, η ίδια παρέλαση κρουστών και ζογκλέρ θα ξεκινήσει στις 18.00, ενώ το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων θα κλείσει με χορευτικά συγκροτήματα.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα λάβει χώρα ψυχαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά και γονείς με διαγωνισμούς χορού, παιχνιδιών, μαγικά κόλπα και κλόουν. Θα ακολουθήσουν επίδειξη μαγιό γνωστής εταιρείας, πολιτιστικά δρώμενα και παραστάσεις χορευτικών συγκροτημάτων και συναυλία χάλκινων από τη Σερβία.

"Ημέρα για όλη την οικογένεια" χαρακτηρίζεται η Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί ψυχαγωγικό πρόγραμμα με θέμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News