default-image

Πανάκριβες, άγριες τρούφες άρχισαν να φυτρώνουν στην Κρήτη

Οικονομία
Πανάκριβες, άγριες τρούφες άρχισαν να φυτρώνουν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κυνήγι της άγριας τρούφας και η καλλιέργεια του "θαυμαστού μύκητα" στο συγκεκριμένο είδος μανιταριού έχει μια μαγεία για όποιον ασχοληθεί, αλλά υπάρχει και η μεγάλη οικονομική της αξία, που φτάνει μέχρι και τις 10.000 ευρώ το κιλό, γεγονός που μετατρέπει αυτήν τη δραστηριότητα, όχι μόνο σε μαγική, αλλά και σε ιδιαίτερα επικερδή, για όσους καταφέρουν τελικά να ασχοληθούν ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες!

Τα μυστικά είναι πολλά. Και για να τα μάθουν όποιοι ενδιαφέρονται, καλούν ειδικούς από την Αθήνα, που έρχονται και τους εκπαιδεύουν, κυρίως όταν πρόκειται για το κυνήγι της άγριας τρούφας, που γίνεται μάλιστα και με ειδικά εκπαιδευμένα κυνηγόσκυλα, όπως ισχύει και στην περίπτωση των θηραμάτων στα ζώα.

Ένας από τους ενδιαφερόμενους της Κρήτης είναι ο Γιάννης Βρεττός. Ο συγκεκριμένος κάλεσε στο νησί τον Παναγιώτη Παναγιωτίδη, που είναι τεχνικός της καλλιέργειας τρούφας σε όλη την Ελλάδα, για να τον εκπαιδεύσει στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επικερδές αυτό αγαθό. Σε επίπεδο Κρήτης, ο Γιάννης Βρεττός είναι ένας από τους λίγους που μέχρι στιγμής τόλμησαν να ασχοληθούν... με το άγνωστο στον τόπο μας σπορ.

Ο κ. Παναγιωτίδης έχει αναλάβει να τον μυήσει στον κόσμο της τρούφας, που έχει πολλά μυστικά. Ένα από αυτά είναι πως πρέπει να κρατηθεί μυστικός ο τόπος της καλλιέργειας, προκειμένου να μη συρρεύσουν στην περιοχή άτομα, πλην αυτών που έχουν το νόμιμο δικαίωμα.

«Η άγρια τρούφα», όπως μας είπε ο κ. Παναγιωτίδης, «φύεται σε άγρια μορφή, αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί. Κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης είναι η Ιταλία και η Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα ως προϊόν δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό ακόμα.

«Η άγρια τρούφα», όπως είπε στη "Ν.Κ." ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης (αριστερά), «φύεται σε άγρια μορφή, αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί».

«Για την αναζήτηση τρούφας, χρειάζεται υπομονή, γνώση, περπάτημα, μα πάνω από όλα ένα εκπαιδευμένο σκυλί για να ανιχνεύσει τα μονοπάτια της τρούφας», εξηγεί στη "Ν.Κ." ο Γιάννης Βρεττός.

Αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά και ακριβά εδέσματα. Η γαστρονομική και η θρεπτική της αξία την καθιστούν περιζήτητη, ωστόσο η μυρωδιά της είναι παραπλανητική σε σχέση με την υπέροχη γεύση που δίνει στο φαγητό».

Από την πλευρά του, ο κ. Βρεττός εξηγεί: «Για την αναζήτηση τρούφας, χρειάζεται υπομονή, γνώση, περπάτημα, μα πάνω από όλα ένα εκπαιδευμένο σκυλί για να ανιχνεύσει τα μονοπάτια της τρούφας. Το σκυλί, μόλις οσφρηστεί το έντονο άρωμα της τρούφας, βυθίζει τις πατούσες στο χώμα και αρχίζει την αναζήτηση προκειμένου να την ξεθάψει».

Υπάρχει καλοκαιρινή, φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη τρούφα. Τα είδη της είναι πολλά, αλλά δεν ευδοκιμεί όπου τη φυτέψουν. Το κλειδί για την επιτυχία της καλλιέργειας είναι να εκτιμηθεί το ποιο είδος τρούφας θα μπει. Ανάλογα με το μικροκλίμα και την ανάλυση του εδάφους.

Ουσιαστικά είναι... μανιτάρια, γνωστά από την αρχαιότητα. Η φύση γεννά χρώματα και ομορφιές, κρύβει αμέτρητους θησαυρούς και μας παρασύρει σε άλλους ρυθμούς ζωής. Στη κρητική φύση οργανώσαμε και εμείς μια διαδρομή για να ανακαλύψουμε τους μικρούς κρυμμένους θησαυρούς της.

Οι άγριες τρούφες είναι μανιτάρια του γένους των υδνοειδών. Είναι γνωστές από την αρχαιότητα, με το όνομα ύδνον και υπάρχουν αναφορές γι' αυτές από τους Σουμέριους, τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Οι Ρωμαίοι ήταν λάτρεις αυτού του ξεχωριστού εδέσματος. Η λατινική ονομασία των μανιταριών αυτών σημαίνει "τροφή για βασιλιάδες".

Λέγοντας άγρια τρούφα, εννοούμε μανιτάρια που αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, στις ρίζες κάποιων δέντρων. Ο μύκητας αυτός αναπτύσσεται στο ριζικό σύστημα των δέντρων και συμβιώνει μαζί του. Κατά κάποιο τρόπο αυξάνει την ικανότητα των ριζών να προσλαμβάνουν από το έδαφος θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, ενώ το ίδιο απορροφά από τις ρίζες κυρίως υδατάνθρακες.

Χρειάζεται γνώση και ειδικό σκυλί

Πέρα από τις καλλιεργούμενες τρούφες, καμία καταστροφή δε γίνεται ούτε στις άγριες που εντοπίζονται από ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά κάτω από τα δέντρα. Κι αυτό διότι - σύμφωνα με τον καλλιεργητή Γιάννη Βρεττό - τα σκυλιά ξεθάβουν την τρούφα, αλλά μετά το φυτό ξανασκεπάζεται για να "ξαναγεννήσει" άλλη τρούφα. Έτσι δεν υπάρχουν απώλειες ή κάποιες καταστροφές σε βάρος του περιβάλλοντος ή της πανίδας μιας περιοχής.

Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν δηλητηριώδεις τρούφες όπως συμβαίνει με τις περιπτώσεις των δηλητηριωδών μανιταριών, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο τον άνθρωπο. Υπάρχει βέβαια ακατάλληλη τρούφα για όποιον δε γνωρίζει να τη βρει, αλλά μόνο στο βαθμό της τοξικότητας που έχει, και μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο που θα τις καταναλώσει προβλήματα και άλλα γαστρεντερολογικά περαστικά. Βέβαια, εννοείται ότι, όπως στα υπόλοιπα μανιτάρια έτσι και στην τρούφα, δεν πρέπει να βγαίνουν έξω άσχετοι για κυνήγι, λόγω των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά τους.

Τέλος, έχει σημασία να αναφέρουμε ότι τα τρουφόσκυλα είναι ουσιαστικά ράτσες κυνηγόσκυλων ή συνδυασμός ρατσών κυνηγόσκυλων, που στα άλλα είδη κυνηγιού δεν κρίθηκαν και ως... οι καλύτερες, με συνέπεια να χρησιμοποιηθούν για ποιο... ευγενή σκοπό, στο κυνήγι, τον εντοπισμό και το ξέθαμα της τρούφας.

Ο βαθμός δυσκολίας της καλλιέργειας

Τεράστια ζήτηση και σίγουρη επιτυχία προκύπτουν από τα στοιχεία της ζήτησης σε παγκόσμια κλίμακα για την τρούφα. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καλύπτουν σήμερα το 1/10 της παγκόσμιας ζήτησης του πανάκριβου αυτού μανιταριού. Σε ακριβά μάλιστα εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ευρώπης γίνονται δημοπρασίες άγριας τρούφας και οι λάτρεις αυτού του μανιταριού πληρώνουν πολύ ακριβά για τη γαστρονομική και θρεπτική του αξία.

Το πολύτιμο αυτό μανιτάρι που χρησιμοποιείται ουσιαστικά ως μπαχαρικό αποτελεί σήμερα μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα. Η ελληνική τρούφα είναι εξαιρετικής ποιότητας και είναι περιζήτητη στην αγορά, στρέφοντας έτσι όλο και περισσότερους να ασχοληθούν με την εναλλακτική καλλιέργεια της τρούφας.

Η καλλιέργεια τρουφών είναι τώρα δυνατή με ακόμη περισσότερη επιτυχία, εφόσον έχουμε στη διάθεσή μας το κατάλλο χώμα.

Στο ερώτημα της "Ν.Κ." πόσο εύκολη είναι η καλλιέργεια της τρούφας, ο κ. Παναγιωτίδης τονίζει ότι «η καλλιέργεια τρουφών έχει κάνει απίστευτη πρόοδο τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στις μελέτες και τα πειράματα που πραγματοποιούνται από τεχνικούς, επιχειρήσεις φυτωρίων, τους καλλιεργητές τρουφών και τους ειδικούς ερευνητές. Η καλλιέργεια τρουφών είναι τώρα δυνατή με ακόμη περισσότερη επιτυχία, εφόσον έχουμε στη διάθεσή μας το κατάλληλο χώμα. Η τιμής αγοράς των τρουφών είναι για αρκετά έτη σταθερή και προβλέπεται ότι θα παραμείνει ακόμα για αρκετό καιρό χάρη στην ολοένα και μεγαλύτερη ζήτησή της στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Όλο και περισσότερα εστιατόρια και ταβέρνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν νόστιμα πιάτα με τις τρούφες, χρησιμοποιώντας όχι μόνο την πολύτιμη άσπρη αλλά και την πολύτιμη μαύρη στη θερινή τρούφα. Υπάρχουν επίσης ιδιώτες που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν σεβαστά ποσά για να τις αποκτήσουν».

Και για όσους τρομάζουν με την τιμή, διευκρινίζεται ότι η τρούφα διακινείται και με τη μορφή μπαχαρικού, δηλαδή σε λίγα μόνο γραμμάρια, για να μπορεί όποιος επιθυμεί να την αγοράσει και να τη χρησιμοποιήσει στο φαγητό του.

Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τη διατήρηση των ντόπιων σπόρων

Την τεραστίας σημασίας για την ίδια μας την επιβίωση, υπόθεση της διατήρησης, ανταλλαγής και προώθησης σπόρων από ντόπιες ποικιλίες και όχι υβρίδια πολυεθνικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μελλοντική σωτηρία της Ελλάδας, ανέδειξε για άλλη μια φορά η τοπική ομάδα του "Πελίτι".

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση που διοργάνωσε η τοπική ομάδα του "Πελίτι" για τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών.

Πρόκειται για τη γνωστή οργάνωση που σε όλη την Ελλάδα δίνει εδώ και χρόνια μάχες για να μη χάσουμε τους σπόρους μας και μείνουμε απόλυτα εξαρτημένοι από τα συμφέροντα των ξένων. Δεκάδες καλλιεργητές και άνθρωποι που έχουν πάθος με τις ντόπιες ποικιλίες, συναντήθηκαν προ ημερών στις εγκαταστάσεις της κεντρικής λαχαναγοράς του Ηρακλείου, σε μια σημαντική εκδήλωση με τη σφραγίδα του "Πελίτι"!

Συγκεκριμένα, όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τα μέλη της ομάδας για τη νομοθεσία που διέπει σήμερα τον τομέα της ανταλλαγής σπόρων, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση στα θέματα των ντόπιων φυτών. Μάλιστα, είχε σχέση με άλλες έξι εκδηλώσεις που είχαν προηγηθεί σε ολόκληρη την Κρήτη.

Φλέγον θέμα

«Το θέμα της νομοθεσίας των σπόρων είναι φλέγον», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο γεωπόνος-ερευνητής Βασίλης Γκισάκης, που συμμετείχε στην ενημέρωση του κόσμου για τα σοβαρά αυτά ζητήματα. «Εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή που είχαμε στην εκδήλωση αυτή, είχαμε και ανταλλαγή, όπως και διανομή σπόρων. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από τα θέματα στα οποία αναπτύχθηκαν ήταν η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην εμπορία του φυτοϋγειονομικού υλικού, των σπόρων δηλαδή. Αυτή η νομοθεσία ήταν αναμενόμενη εδώ και δύο χρόνια και είναι μια νομοθεσία που ουσιαστικά αντικαθιστά τις προηγούμενες οδηγίες που υπήρχαν για το κάθε κράτος-μέλος»...

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα προβλέπει τώρα η νέα νομοθεσία, «όπως πάνε να την περάσουν θα έχουμε προβλήματα. Διότι, ουσιαστικά αυτή η νομοθεσία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την αγροτική βιοποικιλότητα, καθώς βάζει ουσιαστικά εμπόδια για την εγγραφή σε επίσημους καταλόγους. Τουλάχιστον αυτό αναμένεται, παρόλο που ακόμα δεν έχει βγει η οριστική πρόταση».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης χαρίστηκαν στον κόσμο ντόπιοι σπόροι, από ποικιλίες που υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Γκισάκη, φαίνεται πως πίσω απ' όλα αυτά κρύβονται οι προσπάθειες των πολυεθνικών που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να περάσουν η κάθε μια τα δικά της συμφέροντα. Και το συμφέρον τους είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που ο πολίτης θα είναι απόλυτα εξαρτημένος από τους ίδιους και τους σπόρους τους. Σε ένα επίπεδο που δε θα μπορεί ο καθένας να κρατάει από τους δικούς του σπόρους και να τους φυτέψει.

Βούλα Νεονάκη-Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News