Οικονομία

Κύπρος: Κρίσιμο το αυριανό Eurogroup για την εκταμίευσης της πρώτης δόσης

Κατά την αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν την έκθεση της τρόικας για το ξέπλυμα χρήματος στη Μεγαλόνησο.

Οι ξένοι ελεγκτές, με βάση τη συμφωνία που επήλθε στις 12 Απριλίου, εξέτασαν τις πρακτικές που ακολουθεί η Κύπρος για την καταπολέμηση του "ξεπλύματος". Η απόφαση του Eurogroup τόνιζε ότι «η πρώτη εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα γίνει στα μέσα Μαΐου, αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το πλαίσιο καταπολέμησης του "ξεπλύματος" χρήματος». Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο μηχανισμός δεν ήταν σε θέση να εκταμιεύσει τα χρήματα νωρίτερα.

Η έκθεση παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, καθώς περιλαμβάνει αρκετά ευαίσθητα στοιχεία, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι απαλλάσσει την Κύπρο από τις βαριές κατηγορίες που είχαν εκτοξεύσει χώρες όπως η Γερμανία για «ανεξέλεγκτους Ρώσους ολιγάρχες, που χρησιμοποιούν το νησί για "ξέπλυμα" χρήματος». Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η Κύπρος δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις, όπου υπάρχουν κενά.

Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τη δόση, παρά τα κενά που εντοπίζονται, θέτοντας όμως όρους, η πλήρωση των οποίων θα παρακολουθείται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.

Σχόλια