Οικονομία

Σόιμπλε και Βάιντμαν κατά χαμηλών επιτοκίων

Η «χαλάρωση» της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι απειλητική για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αυτό υποστήριξαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν μετά τη συνάντηση που είχαν με ομολόγους τους.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε νέο υψηλό ρεκόρ, ο πρόεδρος της Bundesbank προειδοποίησε ότι «όσο τα επιτόκια παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο ενέχουν ως προς τη σταθερότητα».

Η πρόσφατη άνοδος των αγορών πρέπει να «υποστηρίζεται» από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, τόνισε μετά τη συνάντηση που είχε με υπουργούς από χώρες της G7.

Ο ίδιος υποβάθμισε ξανά τους φόβους μιας «φούσκας» στο γερμανικό κλάδο ακινήτων κατά τα τελευταία 2 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η συνάντηση των G7 περιείχε «εντατική» συζήτηση του θέματος συνοψίζοντας ότι με χαμηλά επιτόκια όλο και περισσότερα προβλήματα ανακύπτουν, τα οποία ενδέχεται να προκαλέσουν λόγο ανησυχίας ότι δε συμβάλλουν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ακόμη σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της ριζοσπαστικής νομισματικής πολιτικής τον Απρίλιο στην Ιαπωνία ήταν «ήδη ορατή» και μιλώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι η ιαπωνική αντιπροσωπεία έχει υποσχεθεί να μην προβεί σε χειραγώγηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γεν για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σχόλια