Οικονομία

ΔΝΤ: Δεν τίθεται θέμα νέου "κουρέματος"

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, όσον αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή της δόσης.


Η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένεται λίγο μετά την 31 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η συνέδριαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, δήλωσε ο Ράις σε συντεύξη Τύπου από την Ουάσινγκτον.


Παράλληλα, τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στην επίλυση των εναπομεινάντων τεχνικών ζητημάτων, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου.Ερωτηθείς εάν το ΔΝΤ με την έκθεση που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες επαναφέρει αίτημα για νέο κούρεμα του επίσημου τομέα (OSI), ο Ράις είπε πως το Ταμείο δεν συζητά κάτι τέτοιο. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε νέες συζητήσεις για το OSI στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.«Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση του χρέους», τόνισε, «προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022 και υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν στο τέλος του χρόνου. Δεν προσδιόρισαν το πώς θα γίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Τίποτα απ' αυτά δεν είναι κάτι καινούριο».


Όσον αφορά την Κύπρο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 15 Μαΐου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει να τιμωρείται ο Κυπριακός λαός για λάθη τραπεζιτών και πολιτικών, ο Ράις υπογράμμισε ότι η αποστολή του Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων του είναι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: ThePressProject.gr

Σχόλια