Οικονομία

Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ στις 31 Μαΐου για την έγκριση της δόσης

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να συνεδριάσει στις 31 Μαΐου.

Ο κ. Ράις απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο "κούρεμα" προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, επανέλαβε σημεία της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup το Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς. Ο κ. Ράις άφησε παράλληλα - κατά κάποιο τρόπο - ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος σε μεταγενέστερο στάδιο.

«Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση του χρέους προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022 και υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν στο τέλος του χρόνου. Δεν προσδιόρισαν το πώς θα γίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Τίποτα από αυτά δεν είναι κάτι καινούριο», είπε.

Σε ερώτηση για την πρόσφατη αναφορά του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άσμουσεν, ο οποίος υποστήριξε ότι η τρόικα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ έχει καλή συνεργασία με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «συνεργαζόμαστε, αλλά παίρνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις».

Για την Κύπρο ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει στις 15 Μαΐου, ενώ απαντώντας στην ερώτηση αν πρέπει να τιμωρείται ο κυπριακός λαός για λάθη τραπεζιτών και πολιτικών, ο κ. Ράις υπογράμμισε ότι η αποστολή του Ταμείου και των ευρωπαίων εταίρων του είναι να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Σχόλια