default-image

"Ασυγχώρητο και μεγάλο λάθος να θιγούν οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο"

Οικονομία
"Ασυγχώρητο και μεγάλο λάθος να θιγούν οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μεγάλο και ασυγχώρητο λάθος της πολιτικής», χαρακτηρίζει ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, ο γερμανός οικονομολόγος και ειδικός σε τραπεζικά θέματα, την απόπειρα να θιγούν οι μικροκαταθέτες στις τράπεζες της Κύπρου και προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει απόλυτη προστασία για τις τραπεζικές καταθέσεις».

Ο κ. Γκέρκε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού "Focus", τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, για συμμετοχή των καταθετών σε μελλοντικές περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών και επισήμανε ότι προς το παρόν, οι καταθέτες στην Γερμανία δεν θα υποστούν συνέπειες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση.

«Κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί για το μέλλον. Αρκεί μία πλειοψηφία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για να αποφασιστεί η επιβολή αναγκαστικής εισφοράς στις καταθέσεις, τον χρυσό και τα ακίνητα», δηλώνει.

Ο γερμανός οικονομολόγος ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε να φθάσει στο σωστό συμπέρασμα στο θέμα της διάσωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων. «Έπρεπε πολύ πιο νωρίς να είχε ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, όταν η Ελλάδα άρχισε να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Έπρεπε τότε να είχαν αποφασιστεί η επιβολή περιορισμών στις ροές συναλλάγματος και κεφαλαίων».

Όπως τονίζει, όμως, αυτή όμως η δυνατότητα δεν αξιοποιήθηκε και, αντιθέτως, οι ευρωπαίοι και γερμανοί φορολογούμενοι κλήθηκαν «να πληρώσουν τον λογαριασμό για τους έλληνες φοροφυγάδες», προσθέντοντας ότι «σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες πάρα πολλά χρήματα.

Ο ίδιος πάντως δεν «βλέπει» κίνδυνο μαζικών αναλήψεων από τις γερμανικές τράπεζες, καθώς, όπως λέει, δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί υφίστανται «απαλλοτρίωση των καταθέσεών τους», μέσω των χαμηλών επιτοκίων.

Ο Γερμανός οικονομολόγος επανέλαβε «απόλυτη προστασία πάντως, δεν υπάρχει, καθώς η κρατική εξουσία μπορεί δια νόμου να θίξει κάθε μορφή επένδυσης» και κάλεσε τους καταθέτες να αντιληφθούν ότι, από νομικής άποψης, είναι δανειστές της τράπεζάς τους, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ότι, εάν η τράπεζα πτωχεύσει, θα βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Ο κ. Γκέργκε δήλωσε πως «οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ στην Γερμανία είναι ασφαλείς, κάθε όμως κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει αναγκαστική εισφορά» και προειδοποίησε τους μεγαλοκαταθέτες για τον κίνδυνο να χάσουν χρήματα όταν επιλέγουν τράπεζες με υπερβολικά μεγάλο επιτόκιο.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής, είναι ζωτικής σημασίας το να αναρωτιέται κανείς γιατί η τράπεζά του παρέχει μεγαλύτερο επιτόκιο απ' ό,τι π.χ. οι γερμανικές τράπεζες. «Ακριβώς αυτό συνέβη στην Κύπρο. Οι τράπεζες προσέφεραν εκεί εξαιρετικά μεγάλα επιτόκια. Τα κεφάλαια έτυχαν μίας έντονα κερδοσκοπικής διαχείρισης, και το δυσάρεστο είναι ότι εκείνοι οι οποίοι πραγματοποιούσαν εκεί τις δοσοληψίες τους πιθανότατα πληροφορήθηκαν εγκαίρως ότι έπρεπε να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Το ίδιο που συνέβη και στην Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Γκέρκε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News