Οικονομία

Όλι Ρεν: "Η επανένωση θα αναστήσει την Κύπρο"

Την επανένωση της Κύπρου προτείνει ως λύση, οικονομική αλλά και κοινωνική, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν. Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ρεν επέρριψε ευθύνες στην κυπριακή ηγεσία για τις μέχρι τώρα εξελίξεις και διατύπωσε τη δική του οπτική γωνία.

«Θέλω να ολοκληρώσω με ένα προσωπικό σχόλιο. Εργάστηκα επί πέντε χρόνια ως επίτροπος Διεύρυνσης για να διευκολύνω την επανένωση της Κύπρου. Λυπάμαι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος. Σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επανένωση του νησιού θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Τώρα είναι πράγματι η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία προς την ενοποίηση», αναφέρει ο κ. Ρεν.

«Τα προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν κατά την πάροδο πολλών ετών. Στην πηγή τους βρίσκεται ένας υπερμεγέθης τραπεζικός κλάδος που θριάμβευσε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις με πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Τα τραπεζικά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την κακή διαχείριση κινδύνου. Με ελλιπή εποπτεία, οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο», δήλωσε ο Όλι Ρεν και συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς, χρειάστηκε περισσότερο από έξι μήνες για να αντιληφθεί η Κύπρος τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μη βιωσιμότητα του μοντέλου που ακολουθούσε. Δυστυχώς χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Eurogroup».

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια