default-image

"Δυνατή η επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής"

Οικονομία
"Δυνατή η επιβράδυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν εντατικά», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν σε ομιλία του στο συνέδριο με θέμα το "Προσχέδιο για μία βαθύτερη οικονομική και Νομισματική Ένωση" στις Βρυξέλλες, ενώ έκανε λόγο για δυνατότητα επιβράδυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Ρεν εξήγησε ότι η δυνατότητα "χαλάρωσης" των προγραμμάτων εξυγίανσης οφείλεται στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη από το 2011, καθώς και στις αποφάσεις της ΕΚΤ που σταθεροποιούν τις αγορές.

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει, επίσης, η μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε., η οποία παρέχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης που έχει σημειωθεί στην Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια επεσήμανε, επίσης, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα πιο εύρωστο και αξιόπιστο σύστημα για την εξασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών και για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

«Με τους κανόνες και τα εργαλεία που έχουμε σήμερα, μια αναπάντεχα δυσάρεστη κατάσταση όπως αυτή που ανακαλύψαμε το 2010 στην Ελλάδα δεν θα ξανασυμβεί, ή τουλάχιστον όχι σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε, από την πλευρά του, την ανάγκη να επιλυθεί, με όλα τα δυνατά μέσα, η «παγίδα ρευστότητας», ή η παγίδα χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Ως παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση ανέφερε την αύξηση κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο αναμένεται να αυξήσει τη δανειοδοτική ικανότητα της τράπεζας κατά 40%.

Για τον ευρωπαίο επίτροπο, το επόμενο βήμα για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης είναι η τραπεζική ένωση, η οποία θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα σπάσει το γόρδιο δεσμό μεταξύ των τραπεζικών κρίσεων και των κρίσεων των κρατικών χρεών.

Σημείωσε μάλιστα ότι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της τραπεζικής ένωσης που δρομολογείται είναι η δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News