default-image

Το 34% των Ελλήνων πιστεύει ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ

Οικονομία
Το 34% των Ελλήνων πιστεύει ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 31,2% τοποθετεί την έξοδο από την κρίση μετά το 2020 και το 34% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ, με βάση τα ευρήματα δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το "Βήμα της Κυριακής", σε περιόδους κρίσης οι Έλληνες φαίνεται ότι αντιδρούν με... παραδοσιακό τρόπο και το 72,2% στρέφεται στην οικογένεια για να ζήσει.

Οι περισσότεροι από τους ερωτώμενους (69,9%) τοποθέτησαν το νοικοκυριό τους στην κλίμακα 1 (φτωχό) έως 10 (πλούσιο) μεταξύ 3 και 5, που σημαίνει φτωχό ως μεσαίο.

Οικογένεια πάνω απ' όλα

Η οικογένεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, είναι ο μοναδικός θεσμός στον οποίο στρέφονται οι Ελληνες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια

72,2% οικογένεια

15,5% οι φίλοι

και με αμελητέα ποσοστά η Εκκλησία και το Κράτος.

Στην Ελλάδα, η οικογένεια είναι «πυρηνική» στη δομή της, αποτελείται δηλαδή από γονείς και παιδιά. Διαθέτει σε ποσοστό 74,8% ιδιόκτητη κατοικία - μόλις το 16,8% δηλώνει ότι μένει στο ενοίκιο.

Μαίνεται η ανεργία

Εξω από την ασφάλεια του πυρήνα μαίνεται ένας αδυσώπητος πόλεμος. Η κοινωνία εμφανίζεται κομμένη στα δύο, στους εργαζομένους (51,3%) και στους ανέργους (48,7%). Η πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά από έξι μήνες ως έναν χρόνο (40,1%) και ως τρία χρόνια το 39%. Από αυτούς το 98,1% είχε στο παρελθόν αμειβόμενη εργασία. Αλλά και όσοι εργάζονται δεν αισθάνονται ασφαλείς. Σχεδόν τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (95,6%) γνωρίζουν ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά περισσότερο από έξι μήνες και επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους τον τελευταίο χρόνο (83,5%).

Συναισθήματα αρνητικά

Η κρίση έχει αγγίξει την υπόσταση των δύο φύλων. Η βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία παραμένει ζητούμενο αλλά τώρα προστέθηκε και ένα νέο δεδομένο, επιδεινώθηκε και η θέση του άνδρα. Το 26% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι είναι άνεργοι που έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες έχει συνέπειες στην ψυχική υγεία καθώς το

89% αισθάνεται ανασφάλεια

70% αδυναμία να τα βγάλει πέρα

58,2% ομολογεί ότι πάσχει από ήπιας μορφής κατάθλιψη.

Τι σημαίνει οικογένεια

Σε αυτές τις συνθήκες, η αξία της οικογένειας προσμετράται πλέον διαφορετικά. Οικογένεια σημαίνει:

75,3% υποστήριξη και αλληλεγγύη

66,1%) αγάπη

42,6% ευτυχία

42,3% ασφάλεια

Πηγή: iefimerida.gr  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News