Οικονομία

Στουρνάρας: "Έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα"

«Έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας», λέει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung του Σαββάτου, στην οποία αναφέρεται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στις προοπτικές της Ελλάδας στα συμφραζόμενα της κρίσης.

Παρ' όλη την αισιοδοξία που εκφράζει, ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει ωστόσο στην ίδια συνέντευξη ότι η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της και παραδέχεται ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη. Όμως «δε βρισκόμαστε κοντά σε έκρηξη», επισημαίνει, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι σημειώθηκε ισχυρή μείωση των μισθών και των συντάξεων, ενώ αυξήθηκαν οι φόροι.

Στην ερώτηση ποιες είναι ο επόμενες προκλήσεις για την ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ αρνείται ότι υπήρξε διαμάχη με την τρόικα για τις απολύσεις 15 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και περιγράφει τα μέτρα για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.

Στην ερώτηση ποιος άντλησε μέχρι τώρα πλεονεκτήματα από την κρίση, ο υπουργός Οικονομικών είναι σαφής: «Η Γερμανία και οι άλλες χώρες των "τριών Α" είναι οι κερδισμένοι της κρίσης», λέει. «Στις χώρες αυτές σημειώθηκε σημαντική μείωση των επιτοκίων, όχι μόνο για τα κράτη αλλά και για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Στουρνάρας διευκρινίζει πάντως ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη Γερμανία, ενώ προσθέτει ότι έχει εμπιστοσύνη στις πολιτικές στρατηγικές προς όφελος και των δύο πλευρών.  «Πιστεύω πως για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση και ένας συμβιβασμός», λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Όσον αφορά στο ερώτημα των αιτιών της κρίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί ότι τόσο η χαμηλή ανταγωνιστικότητα όσο και η λιτότητα είναι σημαντικοί λόγοι για την κρίση. «Μετά την ένταξή της στην ευρωζώνη, η Ελλάδα έκανε τραγικά λάθη. Διόγκωσε το δημόσιο τομέα, κάτι το οποίο επηρέασε αρνητικά τον προϋπολογισμό και την ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα δεν προχώρησε στη φιλελευθεροποίηση των αγορών και των επαγγελμάτων και απομακρύνθηκε από την παγκόσμια αγορά», εξηγεί ο υπουργός.

Ερωτώμενος ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο όραμα της κυβέρνησης για την Ελλάδα λέγοντας πως στόχος δεν είναι μόνο η μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. «Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να εξάγουμε αντί να καταναλώνουμε. Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της κρίσης που να κατέβαλε ένα τόσο υψηλό τίμημα στα πεδία της μείωσης των μισθών και συντάξεων και της ανεργίας. Τώρα είμαστε λίγο πριν από τον στόχο και δε θέλουμε να αποτύχουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Σχόλια