Οικονομία

ΔΝΤ: Βήματα προόδου στην Ελλάδα

Βήματα προόδου στο φοροελεγκτικό μηχανισμό στην Ελλάδα εντοπίζει έκθεση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής".

Συγκεκριμένα, στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται έκθεση του ΔΝΤ στην οποία υπάρχουν θετικά σχόλια για την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με το φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό, καθώς και για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Στην έκθεση γίνεται θετική αναφορά σε δράσεις που ολοκληρώθηκαν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η σύσταση ειδικής υπηρεσίας φορολογικού ελέγχου, η οποία έχει σκοπό τον έλεγχο φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, η σύσταση Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και η αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

Πάντως, δεν απουσιάζουν και ορισμένες επισημάνσεις, με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ να τονίζουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων σε ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων, ιδιαίτερα τους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και τους αυτοαπασχολούμενους. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σχόλια