default-image

"Παράθυρο" και για νέα μείωση επιτοκίου από Mario Draghi

Οικονομία
"Παράθυρο" και για νέα μείωση επιτοκίου από Mario Draghi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησε ο Mario Draghi κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης μείωσης του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 0,5%.

Μόλις λίγους μήνες μετά την αναγγελία της ΕΚΤ ότι "έχει ουσιαστικά τελειώσει" με τη χαλάρωση της πολιτικής της, ο πρόεδρος της νομισματικής αρχής δεν απέκλεισε το ενεδεχόμενο νέας μείωσης του βασικού επιτοκίου, δείχνοντας πως ορισμένα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν ασκήσει ήδη πιέσεις για μεγαλύτερο "ψαλίδι".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ωστόσο το γεγονός πως ο Draghi δεν απέκλεισε επίσης τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων το οποίο η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο 0%. Ειδικότερα, ο Draghi άφησε να εννοηθεί πως η τράπεζα είναι πιο κοντά από ποτέ στο να κάνει το μεγάλο βήμα και να ρίξει το επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν. Ο Draghi είπε πως η ΕΚΤ είναι "τεχνικά έτοιμη" για το βήμα αυτό και παρά το γεγονός ότι επαναδιατύπωσε τις ανησυχίες του για πολλές, πιθανές, απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από το μέτρο αυτό, δήλωσε για πρώτη φορά: "Θα αντιμετωπίσουμε και θα χειριστούμε αυτές τις συνέπειες εάν αποφασίσουμε να δράσουμε".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση του Draghi για το επιτόκιο καταθέσεων υποχρέωσε σε μεγάλες απώλειες το ευρώ.

Τυχόν περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων είναι πιθανό να επιδεινώσουν τις σχέσεις της ΕΚΤ με τη Γερμανία, με τη Merkel να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα πως η χώρα της χρειάζεται υψηλότερα επιτόκια. Ο Draghi διευκρίνισε πως η απόφαση μείωσης των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη, δημιουργώντας την εντύπωση πως τα μέλη της ΕΚΤ που τάσσονται υπέρ των υψηλότερων επιτοκίων με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού με παραδοσιακό "αρχηγό" τον πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, καταψήφισαν τη μείωση αλλά ήταν μειοψηφία.

Νέο πρόγραμμα για την αναζωπύρωση του δανεισμού;

O Draghi ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ θα εντείνει τις προσπάθειες διευκόλυνσης της ροής πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, παρέχοντας επιπλέον στήριξη στην οικονομία ως συμπλήρωμα στην απόφαση μείωσης των επιτοκίων. Πρόσθεσε μάλιστα πως η τράπεζά του θα αρχίσει να συμβουλεύεται άλλα ευρωπαϊκά όργανα για τη δημιουργία μιας λειτουργικής αγοράς, διασφαλισμένων με ενυπόθηκα πάγια, τίτλων που θα φέρουν ως εγγύηση δάνεια προς μη χρηματοοικονονομικούς φορείς, ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσο κοντά βρίσκεται η ΕΚΤ στην ενεργοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.

Η δήλωση του Draghi παρέχει μια ιδέα για τον τρόπο απομάκρυνσης από τις τράπεζες του κινδύνου που απορρέει από το δανεισμό προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξεπεραστούν τα ασφυκτικά επίπεδα αποστροφής προς το ρίσκο που γίνονται ορατά σε πολλές περιοχές της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ ήδη δέχεται τίτλους ABS ως εγγυήσεις για τα κεφάλαιά της όταν δανείζει στις τράπεζες, αλλά με discounts που πολλές τράπεζες θεωρούν απογορευτικά.

Παραμένει αδύναμη η οικονομία

Το υπόλοιπο μέρος της εισηγητικής ομιλίας του Draghi δεν περιείχε ενδείξεις για άλλα, σημαντικά, νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα και πως οι χώρες δεν θα πρέπει να χαλαρώσουν τις προσπάθειες για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο, ο Draghi τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των τραπεζών όπου χρειάζεται και κάλεσε για άμεση υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας τραπεζικής ένωσης, καθώς είναι μείζονος σημασίας για να μειωθεί ο βαθμός κατακερματισμού της χρηματοπιστωτικής αγοράς της Ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας την κίνηση μείωσης των επιτοκίων, ο Draghi δήλωσε πως «οι αποφάσεις που λάβαμε είναι συμβατές με τις χαμηλές πιέσεις των τιμών μεσοπρόθεσμα» και αναγνώρισε πως το ασθενές οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη επεκτείνεται και την άνοιξη.

"Οι πληθωριστικές προσδοκίες για την Ευρωζώνη παραμένουν αυστηρά συγκρατημένες... η νομισματικής μας πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική", είπε.

Πρόσθεσε πως η μείωση των επιτοκίων «αναμένεται να στηρίξει την ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος» και συγκεκριμένα έκανε λόγο για πιθανή σταθεροποίηση της οικονομίας και σταδιακή ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

"Ανοίγει" και πάλι "τις πόρτες της" στα κυπριακά ομόλογα η ΕΚΤ

Αποδεκτά θα γίνονται και πάλι τα κυπριακά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγύηση για τους σκοπούς των πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα εκδόσεως ή πλήρους εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία πληρούν όλα τα σχετικά κριτήρια καταλληλότητας θα αποτελούν και πάλι αποδεκτές εγγυήσεις (collateral) για τους σκοπούς των πιστοδοτικών πράξεων του Ευρωσυστήματος, ενώ θα υπόκεινται σε ειδικά haircuts.

Αυτό είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων του Δ.Σ. της ΕΚΤ να αναστείλει το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης ως κριτηρίου καταλληλότητας για τους σκοπούς των πιστοδοτικών πράξεων στην περίπτωση των εμπορεύσιμων χρεογράφων της κυπριακής κυβέρνησης. Η αναστολή θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι νεωτέρας, σημειώνει η ΕΚΤ.

Για την απόφαση του το Δ.Σ. της ΕΚΤ έλαβε υπόψη το μνημόνιο κατανόησης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Κύπρου και της Κομισιόν και το οποίο έγινε αποδεκτό από τα κράτη μέλη. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ θεωρεί αυτό το πρόγραμμα κατάλληλο.

Η αναστολή θα ισχύσει για όλα τα υφιστάμενα και νέα εμπορεύσιμα χρεόγραφα και τεθεί σε ισχύ στις 9 Μαΐου, ενώ το haircut που θα επιβάλλεται στους τίτλους θα καθοριστεί στη σχετική νομική πράξη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Λεπτομέρειες για τις πράξεις αναχρηματοδότησης

Το κυβερνητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να συνεχίσει να διενεργεί τις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης (MRO) σε σταθερό επιτόκιο με πλήρη κάλυψη αιτούμενων ποσών για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο και τουλάχιστον έως τις 8 Ιουλίου του 2014.

Επιπρόσθετα, το συμβούλιο αποφάσισε να διενεργεί τις τρίμηνες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης (LTROs) με λήξη στις 31 Ιουλίου, 28 Αυγούστου, 25 Σεπτεμβρίου, 30 Οκτωβρίου, 27 Νοεμβρίου, 18 Δεκεμβρίου 2013 και 29 Ιανουαρίου, 26 Φεβρουαρίου, 26 Μαρτίου, 30 Απριλίου, 28 Μαΐου και 25 Ιουνίου 2014 σε σταθερό επιτόκιο με πλήρη κάλυψη αιτούμενων ποσών.

"Εκοψε" το επιτόκιο η ΕΚΤ

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει το βασικό επιτόκιο σε νέο ιστορικό χαμηλό σε μια προσπάθεια να «τραβήξει» την ευρωζώνη από τη μακροβιότερη ύφεση των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

Όπως αναμενόταν το δ.σ. της ΕΚΤ ψήφισε για τη μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης κατά 0,25% στο 0,5%, από το 0,75% στο οποίο διαμορφωνόταν από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ διατήρησε το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 1% από 1,5.

Από τότε η ΕΚΤ είχε επικεντρωθεί περισσότερο σε «μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας, κυρίως μέσω της δημιουργίας ενός νέου προγράμματος για την αγορά κρατικών ομολόγων, γνωστό ως ΟΜΤ».

Η δημιουργία των ΟΜΤs τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε προκαλέσει μια απότομη βελτίωση του κλίματος στις αγορές στην ευρωζώνη, ακόμη και χωρίς να το χρησιμοποιήσει.

Το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχει μειωθεί σημαντικά έκτοτε, και είναι τώρα σε χαμηλό 30 μηνών. Ωστόσο, η βελτίωση απέτυχε να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, καθώς σύμφωνα με την έκθεση χορήγησης δανείων της ΕΚΤ για τον Απρίλιο, αποδεικνύεται ότι οι δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές αποτρέπουν ακόμη τις τράπεζες από το δανεισμό και τις επιχειρήσεις από το να επενδύουν.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, η σημερινή μείωση, η πρώτη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, φέρνει την ΕΚΤ πιο κοντά στο να εξαντλήσει τα συμβατικά εργαλεία πολιτικής, ενισχύοντας τις προοπτικές για ένα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ή για νέα μη συμβατικά μέτρα.

Πηγή: capital.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News