Οικονομία

Ε.Ε.: Στο 16,2% η μισθολογική διαφορά ανδρών-γυναικών

Στο 16,2% φτάνει η μισθολογική διαφορά (η μέση διαφορά των ωριαίων αποδοχών) μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενόψει της 28ης Φεβρουαρίου - της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μισθολογικής Ισότητας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η διαφορά αυτή αναδεικνύει τον αριθμό των 59 επιπλέον ημερών που πρέπει να εργάζονται οι γυναίκες για να κερδίσουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες.

Προκειμένου να μειωθεί αυτό το χάσμα, η Επιτροπή δίνει έμφαση σε μια σειρά ορθών πρακτικών που υιοθετήθηκαν από επιχειρήσεις στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μισθολογικής Ισότητας μάς υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη άνισους μισθολογικούς όρους στην αγορά εργασίας. Αν και το μισθολογικό χάσμα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουμε. Η μισθολογική διαφορά είναι ακόμη πολύ μεγάλη και, στην πραγματικότητα, η αλλαγή οφείλεται σε μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι στην αύξηση των αποδοχών των γυναικών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία σημείωσε ακόμη ότι «η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της Ε.Ε. από το 1957 και είναι πλέον καιρός να γίνει παντού πράξη. Ας δουλέψουμε μαζί για να παραγάγουμε αποτελέσματα, όχι μόνον τις ημέρες για την ισότητα των αμοιβών, αλλά και τις 365 ημέρες του χρόνου».

Σχόλια