Οικονομία

Σοκ από την ανεργία στην Ισπανία

Το 31% του πληθυσμού στην Ελλάδα και το 24,2% συνολικά στην Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σκληρές αλήθειες που στοιχειώνουν κυρίως τον Ευρωπαϊκό νότο, όπως την Ισπανία όπου σύμφωνα με την αδυσώπητη γλώσσα των αριθμών, ένας στους τέσσερις είναι άνεργος.  

Και το χειρότερο, το ποσοστό αυτό αναμένεται να γίνει ακόμα υψηλότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελών. Το ποσοστό των ανέργων στην Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο ακόμα και από εκείνο στις ΗΠΑ την εποχή του κρακ του 29 ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει το τρομακτικό 60%.

Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι η κατάσταση είναι τόσο δραματική που αναμένεται να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι μέσα στο 2013, οι περισσότεροι από τους οποίους νεαροί πτυχιούχοι.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σαν να μην την έφταναν τα δικά της, η  Μαδρίτη έχει τώρα να φοβάται και τις επιπτώσεις τις ιταλικής αναταραχής στις αγορές και στα δικά της ομόλογα μετά το αδιέξοδο που έβγαλαν οι ιταλικές κάλπες -και ενώ τα ισπανικά spread ήδη ανέβηκαν στις 412 μονάδες βάσης.  

Σχόλια