Οικονομία

Υπογράφεται συμφωνία με τη Philip Morris για τα καπνά

Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά υπογράφεται σήμερα το μεσημέρι (27/2), στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας Philip Morris, η οποία έχει δεσμευτεί να απορροφήσει τη μισή παραγωγή της Ελλάδας σε καπνό την τριετία 2013-2015.

Το σύμφωνο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει εκ μέρους της πολυεθνικής ο Andre Καλαντζόπουλος, COO της Philip Morris International από το 2008, μετά την απόσχιση της Philip Morris International από την Altria Group, Inc., ενώ παρόντες θα είναι επίσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο πρόεδρος της Philipp Morris Europe Drago Azinovic και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Παπαστράτος" Νικήτας Θεοφιλόπουλος. 

Τη συμφωνία θα υπογράψει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης από την πλευρά της κυβέρνησης.  

Για το σύμφωνο με τη Philip Morris μίλησε από το βήμα της Βουλής και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πρόκειται για μια συμφωνία που έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας, καθώς, από τα 110 εκατ. κιλά το 2005, οι ποσότητες που παράγονται πλέον έχει περιοριστεί στα 26 εκατ. κιλά, ως αποτέλεσμα της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Πάρα ταύτα, με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα συνεχίζουν να απασχολούνται 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες, με τα οφέλη στην ελληνική οικονομία - κυρίως από τις εξαγωγές - να υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ.

Τα 20 εκατομμύρια κιλά από τα 26 εκατ. που παράγονται σήμερα ετησίως είναι καπνά ανατολικού τύπου και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια κιλά είναι ποικιλίας Virginia.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αναμένεται να αυξήσει κατά 20% τις αγορές της στα καπνά ανατολικού τύπου, με αποτέλεσμα να απορροφά ακόμη και πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνού.

Η συμφωνία, όπως σημειώθηκε, θα αφορά το διάστημα 2013-2015 και η αξία της στο βάθος της τριετίας εκτιμάται θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, μιλώντας την Τρίτη στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε γενικότερα στις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας και οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα δεν ταιριάζει η γεωργία χαμηλού κόστους, αλλά η γεωργία ποιότητας, που σέβεται το περιβάλλον και την αειφορία και παράγει αντίστοιχα προϊόντα».

«Αυτά τα γεωργικά προϊόντα ζητά ο κόσμος. Η οικουμένη συνωμοτεί υπέρ της ανάπτυξης μιας τέτοιας γεωργίας στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει τα τρία νέα σήματα ποιότητας, που θα εισάγει η ΕΕ, για τα παραδοσιακά προϊόντα, τα προϊόντα της ορεινής οικονομίας και της νησιωτικής παραγωγής.

«Οι επιδοτήσεις είναι εργαλείο πολιτικής, κακώς έγιναν αυτοσκοπός», πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα του νέου μοντέλου που πρέπει να ισχύσει για την ελληνική γεωργία.

Ο υπουργός επισήμανε, τέλος, ότι δεδομένου ότι η ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να διπλασιαστεί παγκοσμίως τα επόμενα 15 χρόνια και να τριπλασιαστεί στα επόμενα 50, στόχος της Ευρώπης δεν είναι πλέον μόνο η ασφάλεια των τροφίμων (food safety), αλλά και η αυτάρκεια (food security).

«H Ελλάδα μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιώντας το πλούσιο ελληνικό γενετικό υλικό (το 50% της καινοτομίας στη γεωργία αφορά τους σπόρους, οπότε αντιλαμβάνεστε τη σημασία της ελληνικής βιοποικιλότητας), την παράδοση και τα αποτελέσματα της έρευνας», κατέληξε ο υπουργός, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου είχε προαναγγείλει τη συμφωνία με τη Philip Morris.  

Σχόλια