default-image

50% πάνω οι εξαγωγές αγγουριού

Κρήτη
50% πάνω οι εξαγωγές αγγουριού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύξηση που ξεπερνά το 50% παρουσιάζουν μέχρι στιγμής οι εξαγωγές αγγουριού από την Ιεράπετρα, την Ψαρή Φοράδα, το Τυμπάκι και την Κουντούρα, με το κρητικό αγγούρι να οδηγεί την κούρσα της ανόδου των εξαγωγών στο σύνολο των ελληνικών φρούτων και των λαχανικών, συνεχίζοντας την περυσινή καλή του πορεία, μετά από μια δύσκολη περίοδο που έδωσε μάχες να ξεπεράσει την καχυποψία των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι είχαν τρομοκρατηθεί από τις διαστάσεις που έδωσε ο γερμανικός Τύπος στο δήθεν διατροφικό σκάνδαλο e-coli το καλοκαίρι του 2011.  

«Οι εξαγωγές του ελληνικού αγγουριού μέχρι σήμερα αγγίζουν τους 15.000 τόνους , ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στους 9.600. Οι ποσότητες που απορροφά η Ρωσία αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς . Ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 7.500 τόνους μόνο στη Ρωσία και ακολουθούν η Γερμανία, οι βαλκανικές και οι πρώην ανατολικές χώρες», μας λέει ο ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ψαρή Φοράδα

Η Ομάδα Παραγωγών Ψαρής Φοράδας Βιάννου παράγει το 60% του εξαγώγιμου κρητικού αγγουριού και βρίσκεται ήδη στη φάση της κατασκευής μονάδας τυποποίησης και εμπορίας κηπευτικών ενταγμένη στα επιχειρησιακά προγράμματα των Ομάδων Παραγωγών.

«Η χρονιά για τους παραγωγούς αγγουριού εξελίσσεται από πολύ καλή έως άριστη. Ο παραγωγός μέχρι στιγμής εν μέσω κρίσης έχει πληρωθεί την παραγωγή του γύρω στα 83 λεπτά καθαρά. Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί μπορούμε και διακινούμε τα προϊόντα μας σε καλές τιμές, παρά τις κακές συγκυρίες που περνά όλος ο κόσμος», μας λέει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ψαρής Φοράδας Βιάννου Νίκος Μαρουλάκης.

Άλλα προϊόντα

Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και οι εξαγωγές πορτοκαλιού που αγγίζουν τους 180.000 τόνους, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα ήταν 151.000 τόνοι (+20%). Οι εξαγωγές μανταρινιών αντίστοιχα έφτασαν τους 46.000 τόνους, σε αντίθεση με πέρυσι που ήταν 31.000 τόνοι (+50%). Οι εξαγωγές ακτινίδιων έφτασαν τους 48.000 τόνους, ενώ πέρυσι ήταν 39.000 τόνοι (+25%). Εξαιρετική είναι και η αύξηση των εξαγωγών μήλων, τα οποία έφτασαν τους 21.000 τόνους, έναντι 15.000 πέρυσι (+40%). Το ελπιδοφόρο επίσης είναι ότι πολλά από τα εξαγώγιμα προϊόντα μπαίνουν σε νέες αγορές και καθιερώνονται πάρα πολύ γρήγορα στη συνείδηση των καταναλωτών.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News