default-image

Σχέδιο ΔΝΤ για υπαγωγή εισφορών σε φορολογική διοίκηση

Οικονομία
Σχέδιο ΔΝΤ για υπαγωγή εισφορών σε φορολογική διοίκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την υπαγωγή της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση "δείχνει" έκθεση-προσχέδιο που συνέταξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη χώρα μας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής".

Η εν λόγω έκθεση ουσιαστικά αποτελεί έναν "οδικό χάρτη" για την ολοκληρωμένη ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών, θέτοντας ως προϋποθέσεις για την εξυγίανση του συστήματος πρώτον την ανάθεση είσπραξης όλων των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών από το ΙΚΑ (από 1η Ιουλίου) και, δεύτερον, τη θέσπιση νέων ρυθμίσεων για τις απλήρωτες εισφορές.

Οι οφειλές που θα πρέπει να εισπραχθούν από το ΙΚΑ δε θα πρέπει να είναι παλαιότερες των 6 μηνών και θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ.

Πέραν του οδικού χάρτη για την αναδιαμόρφωση του εισπρακτικού μηχανισμού, η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και την εντυπωσιακή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα μεγάλα ταμεία, κρούοντας μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο, όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 240% κατά την τελευταία εξαετία. Το ΔΝΤ ασκεί έντονη κριτική για την πληθώρα αναποτελεσματικών ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί και οι οποίες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, κάνοντας λόγο για «σχεδιαστικά προβληματικούς» διακανονισμούς.

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το 35% των οφειλετών του ΙΚΑ που υπάγεται σε ρυθμίσεις δε συμμορφώνεται ποτέ, ενώ παράλληλα το 92% των οφειλών προς το φορέα είναι παλαιότερο του δωδεκαμήνου και δύσκολα μπορεί να εισπραχθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News