Οικονομία

Τα στοιχεία των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων στη Βουλή

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε βάθος ο έλεγχος τόσο στις τριτοβάθμιες όσο και στις δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις δήλωσε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού διαβίβασε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ την περίοδο 1994 έως και 2012.

Ο κ. Τσαυτάρης αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών Γιώργου Κασαπίδη (ΝΔ), Γιώργου Κοντογιάννη, Κωνσταντίνου Κοντογεώργου (ΝΔ), Πάρη Μουτσινά (ανεξάρτητος) και Νίκου Σταυρογιάννη (ανεξάρτητος) ότι «Είναι σαφής η εντολή του κ. Πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντησή του διαμηνύει επίσης ότι «αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), καθώς σε Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη, αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες.

Για την επιτάχυνση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων, έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές και όπου διαπιστώνεται ότι τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός για τις οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες υπολογίστηκαν επί των εσόδων του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά και ανήλθαν συνολικά σε 55.599.231 ευρώ, η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραξε συνολικά 37.471.011,39 ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11.321.002,35 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 6.807.218,12 ευρώ.

Στη Βουλή διαβίβασε επιπλέον ο κ. Τσαυτάρης τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου κατά την περίοδο 1995 έως και 2010, συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε «βούληση της κυβέρνησης όπως την εξέφρασε προσωπικά ο πρωθυπουργός, είναι η κατάργηση της παράλογης αυτής χρηματοδότησης εν μέσω οικονομικής κρίσης, στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων», επαναλαμβάνει ο κ. Τσαυτάρης και ενημερώνει ότι «μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις για την πρώτη πενταετία (2007-2011) και αναμένοντας την ολοκλήρωση για το σύνολο της περιόδου που ζητήθηκε, θα εξακριβωθεί πού και πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων», τα οποία προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ.

Σχόλια