Οικονομία

Εμπορικό άνοιγμα της Περιφέρειας Κρήτης στο Ισραήλ

Νέο εμπορικό "άνοιγμα" για την ενδυνάμωση των κρητικών εξαγωγών, του πρωτογενούς τομέα και κατ' επέκταση της οικονομίας του νησιού επιχειρεί η Περιφέρεια Κρήτης στην αγορά του Ισραήλ, σε συνέχεια των επιτυχημένων στοχευμένων δράσεών της με κορυφαίες αλυσίδες των αγορών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καναδά, του Λιβάνου και των Αραβικών Εμιράτων, με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και τη στήριξη των Επιμελητήριων του νησιού.

Το τριήμερο 25 με 27 Φεβρουαρίου πρόκειται να επισκεφτούν την Κρήτη εκπρόσωποι από 9 κορυφαίες επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, αλυσίδων σούπερ-μάρκετ του Ισραήλ, που ενδιαφέρονται για την εισαγωγή κρητικών προϊόντων.

Στην ισραηλινή αποστολή θα συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου του Τέλ Αβίβ Rubin Schoussel, και όπως έγινε γνωστό η αγορά του Ισραήλ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την εισαγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων αγροτικών-κτηνοτροφικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές συναντήσεις - Β2Β - σε Ηράκλειο και Χανιά.

Για την Ανατολική Κρήτη (Ηράκλειο-Λασίθι) οι επιχειρηματικές συναντήσεις θα γίνουν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου (οδός Κορωναίου 9) από τις 2:30 το μεσημέρι, και την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου από τις 9:30 το πρωί.

Για τη Δυτική Κρήτη (Χανιά-Ρέθυμνο) οι επιχειρηματικές συναντήσεις θα γίνουν στο ξενοδοχείο Santa Marina, στην Αγία Μαρίνα Χανίων, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί.

Οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων σούπερ-μάρκετ, λιανικού και χονδρικού εμπορίου, ενδιαφέρονται για ποιοτικά-πιστοποιημένα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως λάδι, ελιές, τυριά, γάλα, αυγά, αρωματικά φυτά, μέλι, μαρμελάδες, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά, αλιεύματα, κρέας (εκτός χοιρινού), φρούτα, λαχανικά, αναψυκτικά, ξίδι, νερό, γλυκίσματα και παγωτό.

«Η Περιφέρεια Κρήτης με στοχευμένες δράσεις εργάζεται για την προώθηση των ποιοτικών μας  κρητικών προϊόντων, αλλά και του τουρισμού. Μετά τη Ρωσία, την Ουκρανία, τον Καναδά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Περιφέρεια δημιουργεί γέφυρα συνεργασίας στην προώθηση κρητικών προϊόντων και στο Ισραήλ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Θεανώ Βρέντζου, ανέφερε ότι «η Περιφέρεια Κρήτης είναι σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και στην προώθηση των κρητικών προϊόντων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε επίσης θετικά αποτελέσματα και από την ιδιαίτερα απαιτητική αγορά του Ισραήλ».

Σχόλια